Sportágválasztó közösségi szabadidősport rendezvény - Szabadszentkirály

2019.08.19:

Augusztus 19-én, programunk első napján a júliusi bál nagy sikerére való tekintettel egy újabb bált rendeztünk a lakosságnak. A hangulat, a korábbihoz hasonlóan, itt is rendkívüli volt, s érződött a közösségkovácsoló ereje, hiszen a lakosok nagy számban vettek részt a szabadidős programon, s előzetes visszajelzéseik alapján szorosabbá fűzték eddigi kapcsolataikat, valódi közösségben érezték magukat. A bált a 22 órakor kezdődő tűzijáték zárta.

2019.08.20:

  1. 10:30-11:00 Szent István szobor koszorúzása Almás Roland köszöntő beszéde:

Almás Roland, polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, elmondta, hogy Szabadszentkirály életében milyen fontos ünnep az augusztus 20.-a. Beszélt a településen tartott augusztus 20.-i hagyományokról, mi szerint a lakosok, civil szervezetek is összegyűlnek, s közösen ünneplik az államalapítás ünnepét, hosszabb-rövidebb műsorokkal I. István király emlékére. Koszorút vitt a szoborhoz, közben a Himnusz szólt. Két nyugdíjas egyesület is vitt koszorút egy-egy rövid dal kíséretében.

  1. :

Ünnepi Szent Mise és kenyéráldás volt a templomban.

  1. 12:00-13:00 Ebéd:

Az ebéd állófogadás jellegű volt a Szabadszentkirályi Szociális Tálalókonyhában.

  1. 13:00-14:30 Falmászás bemutató - Ismerkedés a falmászással:

A Pécsi Falmászó Egyesület tagjai tartottak egy kis előadást a falmászásról és annak technikájáról. Elmondták, hogy a műfalmászás a sziklamászás teremben űzhető változata. Épített műfalon, mesterséges fogások és lépések segítségével lehet a falon különböző hosszúságú és nehézségű utakat megmászni. A falmászás, ill. sportmászás a hazai és a nemzetközi sportélet egyik robbanásszerűen fejlődő, látványos és izgalmas szereplője. Rendeznek világbajnokságot és világkupát. A versenysportmászásnak gyorsasági, nehézségi és boulder ágát különböztetjük meg. A rövidebb, kötélbiztosítást nem igénylő változatot nevezzük boulder-mászásnak. A boulderezés a mászás legnehezebb és a legtöbb technikai tudást igénylő formája, ahol az út gyakran csak néhány, de igen nehéz mozdulatból áll. Ez egyben a mászás legjátékosabb, közösséget formáló ága is. Boulder versenyeken több boulder-problémát kell a versenyzőknek meghatározott idő alatt megmászniuk, az egyszerűbbektől az egészen extrém nehézségűekig.

A nehézségi, kötélbiztosítást igénylő utak akár 15-20 méter hosszúak is lehetnek, amelyeket elől mászással, vagy felsőbiztosítással lehet megmászni. Itt már nemcsak a technikai tudás számít, hanem sokszor komoly kitartásra és állóképességre is szükség van. A versenyzők különböző nehézségű utakon próbálnak minél tovább, illetve minél gyorsabban feljutni.

A gyorsasági mászásnál a már ismert utat a lehető legrövidebb idő alatt kell teljesíteni. A versenyzők mindig kötélbiztosítással indulnak, ami a balesetek lehetőségét kizárja. A gyorsasági mászóverseny rendkívül izgalmas és látványos, nagyszámú közönséget vonzó sportesemény. A versenyzők párosával, egymás mellett, egyszerre indulnak, két teljesen egyforma útvonalon. A párból a gyorsabb versenyző jut tovább, míg a másik kiesik.

A technikai bemutatót követően az érdeklődők ki is próbálhattak a mászást.

 

  1. 14:30-16.30 Trambulin bemutató- Ismerkedés a trambulin használatával:

Az előadást Pisztács Bianka testnevelő tanár tartotta. Beszélt arról, hogy mit érdemes a trambulinról tudni. Míg a nekünk megfelelő trambulin fajtáján gondolkodunk, ne feledkezzünk meg használatának jótékony hatásairól sem, mivel abból is akad szép számmal.

Csak egy pár ok, hogy miért is jó nekünk ez a fajta mozgásforma. Egész testünk, felépítésünk, beleértve minden egyes kis sejtjét, az ugrálás következtében erősebb és ellenállóbb lesz. És ez mindenféle erőfeszítés vagy megterhelés nélkül. Ezért ez a mozgásforma a legmegfelelőbb a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők, legfőképp idős emberek esetében is. Meggyőződésünk, hogy aki egy nap 20-30 percet tölt trambulinban végezhető gyakorlatokkal, soha nem betegszik meg csontritkulásban, vagy térdízületi porckopásban!

Minden mozgásszervi megbetegedés ellen, de főképp a térdízület, porckorong és a csontok megerősítésére a legjobb módszer a gyenge, ám gyakori nyomás és ellazítás elvén alapuló mozdulatok felváltva történő ismétlése, amelyet a legkönnyebben a trambulinon való ugrálás folyamán érünk el.

Nyirokrendszer és a szervezet méregtelenítésének támogatása:

A nyirokrendszerünk normális feltételek mellett naponta kb. 2,5 liter nyirokfolyadékot tisztít meg. Trambulinban végzett ugrálással ez a mennyiség a 10-szeresére növekedik! Először, ahogy a matracra érkezünk szövetjeinket ˝kifacsarjuk˝, majd a súlytalanság állapotában, amikor elrugaszkodunk, a szövetjeink friss sejtfolyadékkal telítődnek. Ezt nevezzük ˝szivacshatásnak˝.

Megszabadítja a kötőszöveteket a zsírsavaktól

A szivacshatás másik jótékony hatása, hogy az anyagcsere által felhalmozott melléktermékeket, amelyek az idő múlásával összegyűltek a szövetekben, a folyamatos nyomás - ellazítás közben gyorsabban eltávolítja. Így háromszor több kalóriát égetünk el, mint futásnál.

Külső vagy belső védőhálós trambulin?

A külső, ill. belső védőhálóval ellátott termékek a maximális biztonságot szolgálják gyermekének. A belső védőhálós változata kisebb gyermekek részére ajánlatos, mivel ez teljesen kizárja a sérülés veszélyét, nem szorulhat be a gyermek keze vagy épp a lába a pereme és az ugráló-felület közé. Ára talán ezért is kicsivel magasabb, mint külső védőhálós társáé. Összeszerelésükben is minimális a különbség, tehát a választás abszolút a vevő ízlésére van bízva.

Fitnesz trambulin:

Felnőttek részére viszont a fitnesz trambulin beszerzése javasolt, amely lehet kapaszkodóval ellátott vagy kapaszkodó nélküli a szabadabb mozgásért. Aki lakásban tartaná, annak pedig egy igazán jó hírrel szolgálhatunk: jelentősen elterjedt már összecsukható változata is. Mivel könnyen összeállítható és szétszedhető, így nagyon könnyen szállítható. Alkalmas beltéri és egyaránt kültéri használatra.

 

  1. 17:00-18:00 Sós Fecó és Hencsy fellépése:

A sportelőadások közötti pihenést szolgálta Sós Fecó és Hencsy előadása, mely nagy számban vonzotta a közönséget.

  1. 18:00-20:00 Futballmérkőzés bemutató- Ismerkedés a futballal:

A Szabadszentkirályi Sportegyesület bemutatót tartott a fiataloknak, leendő focistáknak, hogy kedvet kapjanak a sporthoz és belépjenek a Szabadszentkirályi Sportegyesületbe. Cél volt továbbá, hogy ezzel az előadással is népszerűsítsék az egyesületet, és a falu lakói többen járjanak ki a megrendezésre kerülő mérkőzésekre, valamint, hogy a focisták között saját gyerekeiket, szomszédiakat, barátaikat láthassák, ezzel is formálva a helyi közösséget.