Nő a gyerekem - Segítség" - Szülői klubfoglalkozás a szülői készségek javításáért - Királyegyháza

Tevékenységek

 

A program két előadásból tevődött össze, melyek során egy háziorvos és egy pszichológus látta el hasznos tanácsokkal a programon megjelent szülőket.

 

1.) 10:00-11:30 Előadás az  anyatejjel táplált kisgyermekek kiegyensúlyozottabb lelki fejlődéséről, az édesanya és a gyermek közötti elszakíthatatlan kapocsról – előadó: Nagy Nikolett

 

Nagy Nikolett pszichológus, előadást tartott az anyatejjel táplált kisgyermekek kiegyensúlyozottabb lelki fejlődéséről, az édesanya és a gyermek közötti elszakíthatatlan kapocsról. Egy kisfilmmel érzékeltette ezeket. Felhívta a figyelmet arra, tényre, hogy a gyermek „fejlődő” lény, azaz: gondolkozása, érzése, cselekvései nem olyanok, mint a felnőttéi; a gyermek nem kicsinyített felnőtt, hanem életkorszakainak változásain keresztül csak fokról-fokra közelíti meg és éri végül el a felnőtt tulajdonságait és annak személyiségtípusát. Hozzátehetjük ehhez még azt is, hogy a gyermeket nemcsak a felnőttől választják el nagy testi és lelki különbözések, hanem a saját maga fejlődésének időszakán belül is lényeges változáson megy át és ennek különbségeit is észre kell vennünk.

A kielégítő, szeretetteljes anya-gyermek (szülő-gyermek) kapcsolat képessé teszi a gyermeket arra, hogy bármilyen helyzetben pozitívan tudjon gondolkodni anyjáról, szüleiről, és keresse őket. Arra is képessé válik, hogy elő tudja hívni pozitív érzéseit olyan helyzetben is, amikor valamelyik szülővel kapcsolatban csalódott. A csoportos előadás után Nikolett lehetőséget adott az édesanyáknak az egyéni beszélgetésre. Többen éltek ezzel a lehetőséggel.

 

 

2.) 11:30-13:00 A helyes hozzátáplálás, szilárd ételek bevezetése- előadó: Dr. Szabados Ibolya

 

 

A program második szakaszában, Dr. Szabados Ibolya háziorvos látogatott el hozzánk. Ő a helyes hozzátáplálásról, a szilárd ételek bevezetéséről, nagyon tipikus gyermekbetegségekről beszélt. A doktornő mivel személyesen ismer minden anyukát és kisgyermeket sokkal közvetlenebb hangnemet tudott kialakítani a résztvevőkkel. Neki számtalan kérdést tettek fel, bár időbeosztása szoros volt sokkal hosszabb időt töltött el nálunk a tervezettnél.