Munkaerőbázis feljelesztés - képességfejlesztő programsorozat keretében (Gyöngyfán) - Királyegyháza

  1. 16:00-17:00 A helyi munkaerőpiac helyzete – előadó: Borza Vincze Míra

Az első blokkban bevezetőként a helyi munkaerő-piacról beszélt az előadó. Gyöngyfa egy olyan térségbe tartozik, ahol a munkanélküliség magas. Ezzel párosul az emberek iskolázatlansága. Ebben a térségben a munkanélküliségi ráta kiugróan magas, a fogyasztási, művelődési és kikapcsolódási lehetőségek jellemzően szerények. Azok a fiatalok, akik képzettek, elvándorolnak Gyöngyfáról és a térségből. A családok megélhetését, aktív korúak ellátása, foglalkoztatást helyettesítő támogatás, illetve a közfoglalkoztatás keretén belüli munkabér biztosítja. A faluban élő romák és mélyszegénységben élők mindegyike korábban a nyílt munkaerőpiacon munkavállalóként funkcionált. A sorozatos leépítések és munkahely megszűnések, átszervezések következtében elsőként közülük kerültek ki a munkanélküliek, mivel mindegyikük csak alapvégzettséggel rendelkezik. Legtöbben mezőgazdasági munkában voltak foglalkoztatva. Az előadó hangsúlyozta, hogy ebből a helyzetből való kilépést az egyén kompetenciáinak fejlesztése hozhatja meg.

  1. 17:00-18:00 Szakképzettség és munka – előadó: Borza-Vincze Míra:

A következő blokkban a szakképzésről és a munkalehetőségekről volt szó. Ahogy a bevezetőben el lett mondva, a térségben jellemzően a fizikai szakmunkás munkák vannak előnyben. A foglalkoztatás lehetősége a településen korlátozott, a környező településeken szintén nagy a munkanélküliség. A megyeszékhely lenne az a település, amely megoldást nyújthatna az emberek számára, de sajnos Pécsett sem találkozhatunk nagy munkakínálattal. Ha van is munkalehetőség, az iskolai végzettséghez kötött, és elsősorban helyi lakost alkalmaznak, ismertette az előadó. Borza-Vincze Míra elmondta, hogy a fiatalok foglalkoztatását és az oktatásból a munkaerőpiacra való átmenetét megkönnyítő program a településen nincs. Képzéshez, továbbképzéshez való hozzáférésre elsősorban a Foglalkoztatási Osztályon keresztül van lehetőség, egyéb képzésekre és továbbképzésekre, Szentlőrinc és Pécs város nyújt nagyobb számban lehetőséget. Itt lehetőség van mezőgazdasági szakmunkás szakmát szerezni, lakatos, kőműves szakmát szerezni. Ezekre a szakmákra a térségben van kereslet. Szó volt a Szentlőrinci Foglalkoztatási Osztály által meghirdetett képzésekről, mint pl bádogos, kőműves, asztalos, lakatos.

  1. 18:00-19:00 Egyéni tanácsadás – Borza-Vincze Míra:

Itt az előadót kérdezték a saját szakmájáról. Borza-Vincze Míra elmondta, hogy felsőfokú végzettsége van jogból, és az önkormányzatnál dolgozik, de folyamatosan képezni kell magát. Ezen kívül tanácsokat kértek a megjelentek, hogy milyen iskolába, tanfolyamra érdemes elmenni. Az előadó javasolta, hogy keressék fel a Szentlőrinci Munkaügyi Központot, ahol többfajta képzés közül lehet választani. Hangsúlyozta az előadó, hogy minden tanulási lehetőséget meg kell ragadni, mert ez a leggyorsabb kiút a munkanélküliségből. Javasolta a férfiaknak a lakatos, mezőgazdasági munkásszakmát. a Hölgyeknek továbbképzéseket, ajánlott, illetve könnyebb fizikai munkát, gyárakban.