Komplex szűrővizsgálat és kapcsolódó egyédi tanácsadás - Szabadszentkirály

Komplex szűrővizsgálat és kapcsolódó egyédi tanácsadás - Szabadszentkirály

A szűrés 9.00 órakor vette kezdetét a szabadszentkirályi Kultúrházban. A szűrővizsgálatot végző szakemberek a rendezvényt megelőzően 5 egymástól jól elkülönült, zárt szűrő pontot állítottak fel. A szűrővizsgálatra nemcsak Szabadszentkirályról, de a környező településekről is érkeztek érdeklődők.

A vizsgálatok egy előzetes regisztrációt, és tájékoztatást követően az alábbiak voltak: Vérnyomásmérés, Vércukor, húgysav, koleszterinszint mérés, Magasságmérés, Testösszetétel mérés, Egyéni Tanácsadás a vizsgálati eredmények tükrében.

 

A vérnyomásmérést mentálhigiénés szakember végezte. Pszichológia szempontok alapján fontos volt, hogy a szűrővizsgálatot ezzel az általános méréssel kezdjék a szakemberek.  Nemcsak a mérést végezte el a szakember, de általánosságban felmérte a vizsgálaton résztvevő személy állapotát, feltérképezte a már meglévő betegségeit, gyógyszerszedési szokásait.

 

A vércukor és húgysavmérés technikailag hosszabb időt vett igénybe, így az érdeklődők táplálkozási szokásainak feltérképezésére is sor kerülhetett, amíg várakoztak az eredményre. A vizsgálatot végző személy célzott kérdéseket tett fel a szűrésben résztvevőknek, melyek segítségével általános képet kapott az élelmiszerfogyasztási szokásokról. A vizsgálat során sikerült kezdődő cukorbetegséget is kiszűrnie a szakembernek.

 

A testösszetétel és a magasság mérés is rávilágított a táplálkozási, életmódbeli szokásokra.

 

Az egyéni tanácsadáson részletes tájékoztatást kaphattak az egészségügyi állapotukról a szűrési napon elvégzett mérések alapján a résztvevők. Kiemelném, hogy kulcsfontoságú volt a mentálhigiénés szakemberek munkája. Az eredmények kiértékeléséhez elengedhetetlen volt, hogy ne pusztán a vizsgálati eredményeket vegyék alapul, hanem egy picit megismerjék az embert, aki mögötte van.

 

A részvevők jelentős százalékáról elmondható, hogy szegényes körülmények között él, rossz táplálkozási szokásokkal rendelkezik. Legtöbben magas vérnyomással és cukorbetegséggel küzdenek. A már kialakult betegségek leginkább a 45 év feletti korosztályt érintik. A fiatalabbakról is általánosságban elmondható, hogy a szegényes mozgásból adódóan küzdenek valamilyen mozgásszervi problémával. A rendezvény elérte a célját, azáltal, hogy a lakosok alapvető egészségügyi szolgáltatásokhoz jutottak, felhívva a figyelmet a magas vérnyomásukra és cukorbetegségükre.

 

A rendezvényről elmondható, hogy fent felsorolt alapvető vizsgálatokon keresztül sikerült egy általános képet kapni a lakosság egészségügyi állapotáról. A további egészségügyi szűrések, illetve a preventív programok megszervezésében segítséget jelentett, hogy megismerkedhettünk az emberek problémájával, étkezési szokásaival, az egészséges életmód akadályaival a térségben, így egy komplexebb terv kidolgozására adott lehetőséget.

 

A környező településről is érkeztek érdeklődők reggel 9 órára. A szűrővizsgálaton a gerdei, illetve sumonyi lakosok részvételi lehetőségét falubusszal biztosították a polgármesterek.

 

A szűrővizsgálatról pozitív visszajelzések érkeztek a résztvevőktől. Általánosságban elmondható, hogy minden részvevő türelemmel, érdeklődéssel és nyitottsággal érkezett. Az emberek többségének szándékában áll változtatni az életmódján, de tájékozatlanok, és úgy érzik nincsenek lehetőségeik a változtatásra. Pozitív, hogy a betegséggel küzdők, ki tudják váltani a háziorvos/szakorvos által felírt gyógyszereket. A rendezvényünk során azt a tanulságot tudjuk levonni, szakmai megvalósítókként, hogy a következő szűrést délutáni kezdéssel indítjuk, a másik lehetőség, hogy hétvégére rakjuk, hogy minél több személyt érjünk el.