Komplex szűrővizsgálat és kapcsolódó egyédi tanácsadás - Bicsérd

Szeptember 21-én 8 órától várta a lakosságot a PTE szűrőkamionja. Szemészeti szűrővizsgálaton – Dr. Száva Éva szemészeti szakorvos várta az érdeklődőket - és kiterjesztett labor vizsgálaton lehetett részt venni. A vizsgálatok rendszerben történő lezajlása érdekében, a lakosságot arra kértük, hogy előzetesen jelezzék részvételi szándékukat Bicsérd Község Önkormányzatán. A jelentkezőket a Foglalkozás-Egészségügyi és Munkahigiénés Központtal egyeztetve, időpontokra osztottuk be, így senkinek nem kellett órákat várnia. Sok olyan résztvevő volt, aki mind a két vizsgálatra jelentkezett.

  1. 8:00-11:00 Laborvizsgálat:

Laborvizsgálaton 11 óráig tudtak részt venni a megjelentek. Ennek oka az volt, hogy a levett mintákat időben a fogadó laborba kellett szállítani. A laborvizsgálaton nagylabor végzésre került sor, amely általános laboratóriumi szűrővizsgálatokat jelent. Ennek segítségével számos betegség előjele felismerhető, amely korai szakaszban még ugyan panaszmentes, de komoly problémát jelezhet előre. A prevenciós laborvizsgálat célja a megelőzés, illetve az, hogy általános képet adjon a szervezet működéséről a szakember és páciens számára. A nagy laborvizsgálat kiterjed a szénhidrát- és lipid anyagcsere működésre, a máj működésére, a vese funkcióra, a vérképző rendszer állapotára, a pajzsmirigy működésére, illetve képet ad a szervezetben jelenlévő gyulladásokról is.

  1. 8:00-16:00 Szemészeti vizsgálat:

A szemészeti vizsgálaton 16 óráig volt lehetősége mindenkinek részt vennie, melyet a busszal érkező szakorvosok határoztak meg. A vizsgálat során a szűrést végző szakemberek a fénytörési hibákat tárták fel közelre és távolra is. A komplex szűrésen a krónikus betegségek szemészeti szűrése is zajlik, ez különösen a prevenció szempontjából fontos, hiszen a betegségek kezdeti szakaszban nem okoznak észlelhető panaszt, tünetet. Itt elsősorban a cukorbetegségre, a magasvérnyomásra, a zöld- és szürkehályogra, a makuladegenrációra vagy a keratoconusra koncentáltak a szakemberek. Ha bármilyen szemészeti problémát azonosítottak a szakemberek, akkor a látásromlás elkerülése érdekében javasolták a szemész szakorvos felkeresését, és további vizsgálatok elvégzését. A szemészeti vizsgálaton sok résztvevőnél derült ki szemészeti probléma pl.: szürke hályog, rövidlátás, illetve egyéb szemgyulladás. A szűrővizsgálaton emellett a tájékoztatásra is sor került egyrészt a megelőző módszerekről, adott esetben pedig a fénytörési hibák korrigálásának műtéti lehetőségeiről, a látászavarok kezeléséről, a szemüvegviselési problémák kapcsán. Emellett a szakemberek tanácsot adtak a helyes és szükséges műkönny használatról. A szűrőbuszban továbbá az akut vagy tartósan jelenlévő szemészeti gyulladások is diagnosztizálásra kerültek, illetve a komplex szűrővizsgálat kiterjedt a szemkörnyékén látható bőrelváltozásokra, az ezekkel kapcsolatos tanácsadásra.

Mind a szemészeti vizsgálat, mind pedig a laborvizsgálat után egyéni tanácsokkal látták el a résztvevőket, válaszoltak felmerülő kérdéseikre a szűréseket végző szakemberek.

  1. 12:00-19:00 Étkezés:

A vizsgálatok után 12 órától minden résztvevőt ingyenes étkezési lehetőséggel vártunk, az iskola udvarában este 7 óráig.

  1. 14:30-15:25 APSONS koncert:

A délutáni órákban kulturális programokkal is készültünk az érdeklődőknek, úgy gondoltuk, így sokkal több lakos érdeklődését fel tudjuk kelteni a vizsgálatok iránt, ezzel is ösztönözni kívántuk őket a rendezvényen és a szűrővizsgálatokon való részvételre. 14:30-kor egy mohácsi családi zenekar, az APSONS élő koncertje kezdődött. Ők visszatérő vendégek településünk rendezvényein, az idősebb korosztály nagyon kedveli ezt a családi zenekart, de a fiatalok is érdeklődve hallgatták zenéjüket.

  1. 15:30-15:55 Bicsérdi Általános Iskolák és Pompon Egyesület műsora:

A Bicsérdi Általános Iskolások és a Pompon Egyesület műsora következett 14:30-tól. Minden rendezvényünkön fontosnak tartjuk a helyi gyermekek fellépését, ezzel is növelve a közösségi kohéziót, illetve a generációk közötti különbségek csökkentését is szeretnék elősegíteni.

  1. 16:00-16:55 Misina Néptáncegyüttes és Táncszínház műsora:

Hogy az ősz és a szüret hangulatát felidézzük, a Misina Néptáncegyüttes és Táncszínház is meghívást kapott rendezvényünkre 16 órai kezdettel.  A néptánccsoport táncbemutatójában hagyományos, a térségre jellemző népi táncokból állította össze koreográfiáját, ezzel is a helyi sajátosságokhoz illeszkedő előadást hoztak a lakosság számára.

  1. 17:00-17:55 CAIRO Együttes koncertje:

Szerettünk volna a fiataloknak is kedvezni, ezért 17 órától a CAIRO együttes koncertje várta az érdeklődőket. A dallamos, ritmusos popzenét játszó zenekar remek hangulatot teremtett az est folyamán, nem csak a fiatalok szórakoztak jól a koncerten, hanem az idősebb korosztály is megtalálta az ízlésének megfelelő zeneszámokat.

  1. 18:00-19:00 Tajtiboy koncert:

A napot Tajtiboy koncertje zárta 18 órakor, amely méltó zárása volt a napnak, így fiatalok és idősebbek közösen zárták a mai napot. A fontos szűrővizsgálatokon való részvételt követően élménydús, könnyed programelemekkel zártuk a rendezvényt.