"Kapcsoltam" - helyi közösság erősítő program a HEEFT alapján - Gyöngyfa

  1. 17:00-18:30 CSOK tájékoztató – előadó: Keresztes Sándor:

A program első eleme a helyi igények felmérésének eredményeként egy Családi Otthonteremtő Kedvezményt (CSOK) bemutató előadás és tanácsadás volt. A 90 perces programelem során Keresztes Sándor, az OTP Bank munkatársa volt segítségünkre, aki már több éves tapasztalattal bír a témában. Segítségével nem csupán egy általános tájékoztatásra volt lehetőségünk, hanem az érdeklődők egyéni lehetőségeinek mérlegelésére is. Előadónk minden felmerülő kérdésre választ adott, mindemellett számos tájékoztató dokumentumot is kiosztott az érdeklődők körében, amelyek a családi otthonkedvezmény program igényléséről, és az ehhez kapcsolódó támogatok eléréséről tartalmaztak információkat.

  1. 18:35-19:20 A falusi élet előnyei, hátrányai

A program második eleme egy 45 perces beszélgetés volt, amely során a falusi élet előnyei és hátrányai kerültek terítékre. A falusi élet legfontosabb előnyei között jelent meg a természet közelsége, a nyugalom és a falusi közösségek szerepe, míg a hátrányoknál a munka és szabadidős lehetőségek hiánya, a központtól való távolság és az intézmények hiánya jelent meg. A kötetlen hangvételű beszélgetés során a résztvevők saját véleményüket és tapasztalataikat megosztásával a közösségi érzés erősítésén túl, az új információk által hasznos ismereteket is szereztek. A résztvevők egymás véleményének megismerésével új szemszögből láthatták a lakótelepülésen eltöltött mindennapjaikat, amely így lehetőséget teremtett az ebben rejlő előnyök felismerésére is.

  1. 19:30-20:15 A falusi élet és falvaink jövője

A program záró foglalkozásán egy, a falvak jövőjéről szóló beszélgetésre került sor 45 percben. Ennek során a települések mellett, a településen élők jövőképe is nagy hangsúlyt kapott. A beszélgetés legfontosabb kérdése az volt, ki hol képzeli el a jövőjét. Ennek során visszakanyarodtunk a programelem első eleméhez, ugyanis a Családi Otthonteremtő Kedvezmény a résztvevők szerint jelentősen képes javítani a vidék népességmegtartó képességét, elsősorban az által, hogy az eddig gyakran új településen otthont találó fiataloknak lehetőséget teremt a helyi ingatlanok eddiginél jutányosabb áron történő megvásárlására és felújítására. A program által a résztvevők átfogóbb képet kaptak a településük jövőképéről, ami elsősorban a fiatalok helyben maradásának ösztönzésével a legtöbbjük szerint az eddigi perspektíváknál pozitívabb képet fest.