Ifjúsági információs napok szervezése (képzés, tanulási, ösztöndíj, foglalkoztatási és lakhatási lehetőségekről) - Bicsérd

Ifjúsági információs napok szervezése (képzés, tanulási, ösztöndíj, foglalkoztatási és lakhatási lehetőségekről) - Bicsérd

Programunk 13 órakor kezdődött a bicsérdi általános iskola tornatermében, melyre a 7-8. osztályos tanulók és szüleik kaptak meghívást. Minden diák életében meghatározó esemény a továbbtanulás, hiszen tulajdonképpen ekkor alapozzák meg jövőjüket. Nálunk első alkalommal került ilyen program megszervezésre. Szerettünk volna segítséget nyújtani a diákoknak és szüleiknek a tovább tanulás kapcsán felmerülő kérdésekben.

  1. 13:00-14:00 Pályázati lehetőségek diákoknak – előadó: Vér József:

Elsőként Vér József Polgármester Úr adott tájékoztatást a résztvevőknek az ösztöndíj lehetőségekről a településen. Minden tanév végén a kiemelkedő tanulmányi eredménnyel végzettek pénzjutalomban részesülnek az önkormányzat által. E mellett tájékoztatást kaptak a középiskolásoknak szóló aktuális pályázatokról, melyekről a PályázatMenedzser oldalon tájékozódhatnak. Polgármester Úr arról is tájékoztatta a diákokat és szüleiket, hogy természetesen számos középiskolának van „saját” pályázata, ösztöndíj rendszere.

  1. 14:00-15:00 Továbbtanulási lehetőségek – előadó: Angyal Ida:

Polgármester Úr tájékoztatása után, Angyal Ida a Baranya Megyei Pedagógiai Szakszolgálat szociálpedagógusa tartott előadást a továbbtanulás menetéről, a 2020-tól várható változásokról, mint pl.: az OKJ képzés megszűnése. Ezek mellett tisztázta a különböző fogalmakat, mint például, hogy mit jelent a szakgimnázium, szakközépiskola. Szó esett a Baranyai régiót érintő hiányszakmákról is, ilyenek pl.: a cukrász, családi gazdálkodó, eladó, elektronikai technikus, épület- és szerkezetlakatos, gépgyártástechnológiai technikus, gépi forgácsoló, gyakorló ápoló, hegesztő, ipari gépész, karosszérialakatos, kőműves szakmák. Angyal Idával előzetesen egyeztetve, készítettünk egy továbbtanulási kisokost, melyben a továbbtanulással kapcsolatos információk, illetve pécsi középiskolák és induló képzéseik kerültek felsorsolásra. A Kisokost minden résztvevő hazavihette.

  1. 15:00-16:00 Pécsi Középiskolák bemutatkozása:

Ezen a napon 4 Pécsi középiskola mutatkozott be: Pécsi Szakképzési Centrum Zipernowsky Károly Műszaki Szakgimnáziumát Aranyai Balázs tanár, Pécsi Szakképzési Centrum Radnóti Miklós Közgazdasági Szakgimnáziumát Papp Béla tanár, PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Babits Mihály Gimnáziumát Vörös Eszter 12. osztályos tanuló, Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumát Szili Ákos végzett tanuló mutatta be. Fontosnak tartottuk, hogy az előadók között legyen tanár és diák is. Szerettük volna, ha több iskola is be tud mutatkozni ezen a napon, de sajnos a többi előadó nem tudta elvállalni. Az előadók bemutatták az iskolákban induló szakokat, a továbbtanulás lehetőségeket, programokat, és hogy az adott iskolában milyen pályázati lehetőségek várják diákokat. A diákoknak nagyon tetszett az, hogy nem csak a száraz tényeket hallhatták az iskolákról, hanem az előadók azt is elmondták, hogy ha például a Babits Mihály Gimnázium biológia, kémia szakán végez valaki, akkor ő vegyésznek, gyógyszerésznek tanulhat tovább.