Idősek egészségmegőrzése (fizikai, mentális és szellemi) - Gyöngyfa

1.)    Időskori kihívások – előadó: Balatoni Erika:
Az esemény első eleme egy előadás az időskori kihívásokról, feladatokról, elsősorban a mindennapi aktivitás és az egészségmegőrzés kapcsolatára összpontosítva. Balatoni Erikával 60 percben, a Baranya Megyei Vöröskereszt és az Országos Véradó Bizottság vezetőségi tagjával. Többek között szó esett a társas kapcsolatok és a család szerepéről az egészség és szellemi frissesség megőrzésében, az aktív időskorról és a testmozgás fontosságáról, ezek ugyanis a mindennapi aktivitás szervezetre gyakorolt pozitív hatásán túl a közösséghez tartozás által is javítják az idősek közérzetét. Az ún. társas támasz fontos szerepet tölt be a nehéz élethelyzetekben, betegségekkel való megküzdésben, felépülésben, a fizikai és szellemi egészségmegőrzésben, valamint a krízishelyzetekkel való megküzdésben egyaránt.  A társas kapcsolatok jelentősen meghatározzák az idősödés és időskor sikeres megélését.  A család jelenléte , illetve az emberi kapcsolatok minősége nagy mértékben befolyásolja az időskori életminőséget. Különösen fontos tehát időskorban a társas támogatói kapcsolatok jelenléte, úgy mint a család, a barátok vagy a hivatásos segítők aktív szerepvállalása, tényleges segítségnyújtása szerepe. A testmozgás szintén nélkülözhetetlen a jó időskori életminőség eléréséhez. A legtöbb idős az élet számos területén, így a fizikai aktivitásban is egyre inkább passzívvá válik, szinte semmit nem mozognak. Már napi negyed órányi fizikai aktivitás is jelentős változásokat hozhat. Az egészség nem tartható fenn rendszeres testmozgás nélkül, amely a korai halálozást előzi meg. Nemzetközi kutatások bizonyítják, hogy az inaktívakkal összehasonlítva a kis, a közepes, valamint a nagy aktivitású csoport elhalálozási esélye 22%-kal, 28%-kal, és 35%-kal is csökkent. A legkedvezőbb hatás az enyhe, ugyanakkor rendszeresen végzett mozgás esetén tapasztalható. Az előadó kiemelte, hogy naponta 15 percnyi mozgás, fizikai aktivitás az idősek számára is teljesíthető. Az előadáson megfogalmazott gondolatok segítő hatása elsősorban abban rejlett, hogy a jelenlévők közös tapasztalatain keresztül volt képes olyan tanácsokat adni, amelyek könnyedén beépíthetők a mindennapi életbe.
2.)    Idősek fizikai egészségének megőrzése – előadó: Dr. Ruzsa Beáta
A program második eleme egy előadás az idősek fizikai egészségének megőrzéséről szintén 60 percben. Az eladó, dr. Ruzsa Beáta belgyógyász és háziorvos volt, aki tapasztalata révén sok értékes tanáccsal szolgált a résztvevők számára. Szó esett az időskor aktív megéléséről, a séta és a szabad levegőn eltöltött idő fontosságáról, a rendszeres egészségügyi vizsgálatok szerepéről, valamint személyes higiénia egészségmegőrzésre gyakorolt hatásairól is. Kiemelte, hogy az aktivitás megtartása az egyén felelőssége, s nem csak egyéni hasznokat, hanem társadalmi hozamot is eredményez, azáltal, hogy csökkennek az időskorúak ellátására fordítandó költségek, valamint az ellátó rendszer terhelése. Jelen esetben az egyéni szintre helyezte a hangsúlyt, vagyis azt, hogy az aktív időskorra egész életen át készülni kell. Aktív időskor alatt azt értjük, ha az egyén úgy éli mindennapjait, hogy odafigyel a rendszeres mozgásra, szellemi frissességére, valamint az egészséges táplálkozásra, ezáltal érhető el az alacsony kockázati esély a betegségekre,  az életminőség romlására. A rendszeres könnyített testmozgás hatására is számos pozitív hatás érhető el, ilyen például, hogy a szívizom működésének hatásfoka javul, kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának esélye csökken, az anyagcsere gyorsul, a HDL-koleszterin-szint nő, míg az LDL-koleszterin-szint csökken. Javul az immunrendszer védekező képessége, illetve az idegrendszerre is kedvező hatással van, például mérsékli az időskori hangulatzavarok amplitúdóját, csökkenti a stressz és depresszió tüneteit. A javuló mozgáskoordináció pedig csökkenti az időskori balesetek bekövetkeztének lehetőségét.    

3.)    Idősek mentális és szellemi egészségmegőrzése – előadó: Dr. Ruzsa Beáta
A program harmadik  eleme az idősek mentális és szellemi egészségmegőrzéséről szóló előadás, 60 percben szintén dr. Ruzsa Beátával, amely az időskori mentális problémák mellett az aktív társadalmi élet fontosságára is felhívja a figyelmet. Az eladó hangsúlyozta a társas kapcsolatok fontosságát, a szabadidős elfoglaltságok szerepét és a rendszeres testmozgás fontosságát is. Az időskort elérve nem csak a testben történnek változások, hanem az agy térfogata is csökken, működése megváltozik, lassabbá válik, illetve az idegsejtek és a közöttük lévő összeköttetések száma is csökkenésnek indul. Itt azonban szó sincs arról, hogy az agy ne lenne képes új összeköttetések kialakítására, ezért azonban szükséges tenni. A folyamat visszafordítását a szellemileg serkentő elfoglaltságot segíti a legjobban. Fontos olyan tevékenységek végzése, amelyek fokozottan veszi igénybe az agymunkát, ez segíti az idegsejtek közötti új összeköttetések kialakulását, és új neuronok képződését. Ha az idősek figyelmet fordítanak agyuk trenírozására, az idegrendszerük is rugalmasabbá válik, alkalmazkodóképességük javul, a sejtek működése hatékonyabbá válik. Kiváló mentális gyakorlatot jelent a keresztrejtvényfejtés, az olvasás, vagy a logikai, matematikai feladatok megoldása. Az idősek legkedveltebb elfoglaltsága sajnos a tévénézés, amely passzív tevékenység, így inkább negatívan hat a mentális egészségükre. Érdemes ezt a szabadidőt inkább kreatív tevékenységekkel (pl. rajzolás, festés, varrás, kézműves foglalkozások, stb.) vagy kirándulással, sétával, közösségi programokkal tölteni. Fontos, hogy ne hagyjuk idős rokonaink számára, hogy passzívvá váljon az életvitelük, s elszigetelődjenek. Az aktív életmód segíti az új idegsejtek képződését, csökkenti a vérnyomást, korrigálja a koleszterin- és vércukorszintet, és stresszoldó hatással bír, különösen akkor, ha a szabadidős tevékenységet közösségben, csoportosan végzik. 

4.)    Interaktív táncbemutató – előadó: Baranyai Western Egyesület:
A program utolsó eleme egy interaktív táncbemutató, amely a helyi idősek aktív bevonásával a fizikai egészségmegőrzés mellett a hangulat javítását is szolgálja. A bemutatót a Baranyai Western Egyesület tartja. Az egyesület négy tagja több néhány perces country tánckoreográfiát mutatott be, ami nagy tetszést váltott ki a résztvevőkből, azonban az aktív részvételre csak néhányan vállalkoztak. A vállalkozó szellemű résztvevők néhány egyszerűbb tánclépést, koreográfiát sajátíthattak el az együttes tagjaitól. A mozgás szórakoztató formában történő bemutatása pozitív hatással lehet a mindennapos testmozgás elősegítésében.