Helyi nemzeti etnikai és kisebbségi kultúrát bemutató program - Bicsérd

Tevékenységek

 

A rendezvény programjai 14.30-kor vették kezdetüket. A rendezvény teljes ideje alatt roma filmek megtekintésére volt lehetőségük az érdeklődőknek a Toronyépületben. Többek közt: Pharrajmos, Láttam boldog cigányokat is, Macskajaj, Brazilok, Lajkó- cigány az űrben, Nyócker című filmeket nézhették meg.

 

 

  1. 14:30-14:45 Vér József polgármester nyitó beszéde

 

Vér József polgármester nyitotta meg a rendezvényt. Beszédében kitért arra a tényre, hogy településünkön nagyon kisszámú a roma lakosság, akik már nagyrészt integrálódtak a helyi közösséghez, a faluban nincs szegregáció. Gyermekkora óta itt él és számtalan barátja spottársa roma származású. Történetekkel és anekdotákkal tette színessé a beszédét.

 

  1. 14:45-15:15 A romák eredete előadás-előadó: Baranyai Magdolna

 

Baranyai Magdolna a Brázay Kálmán Gimnázium Igazgatója, Cigány népismeret tanár, aki a romák származásáról, nyelvük, hagyományaik kialakulásáról tartott előadást a jelenlévők számára. 

 

  1. 15:15-15:45 „Felzárkózó települések” -előadó: Pánki Noémi, Völgyi Tamás

 

Pánki Noémi és Völgyi Tamás a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai beszéltek egy országos szintű programról, aminek a „Felzárkózó települések„ elnevezést adták. Elmondták, hogy településünk azon kevés hely közé tartozik, ahol szerencsére nincs mélyszegénység, mint ahol dolgoznak. Természetesen itt is vannak olyan családok, akiket igyekszenek lehetőségeik szerint támogatni, de településünk nem igényli az állandó jelenlétet.

 

 

 

  1.  

 

Nagy Szilvia a helyi Roma Kisebbségi Önkormányzat Elnöke a munkájukról, tevékenységeikről tartott előadást. Elmondta, hogy az öt éves fennállásuk óta rengeteg programot hagyományőrző eseményt hoztak létre a településen, amibe a lakosság egészét bevonták

 

  1. 16:00-17:00: Dankó Szilvi előadóművész

 

A szakmai programok után a szórakozásé lett a főszerep. Dankó Szilvia előadó művész a műsorában roma és magyar népdalokat adott elő modern stílusban.

 

  1. 17:00-18:00Shukaripe gyermek és ifjúsági néptánc együttes Zenei Remények kulturális egyesület zenekar bemutatója és táncház

 

Dankó Szilvit követte a Shukaripe ifjúsági és gyermek néptánc együttes a Zenei remények hagyományőrző zenekar kíséretével. Ők autentikus roma zenével és táncokkal ismertették meg a közönséget. Műsoruk után a fiatalok táncházat rendeztek bevonva a résztvevőket, ami nem volt nehéz feladat, hiszen a ritmusos dallamok hallatán sok embernek támadt kedve táncolni.

 

  1. 18:30-20:30 Danubia Tamburazenekar előadása

 

Záró eseményként a Danubia tambura zenekar következett a színpadon. Ők roma, szerb, horvát és magyar népzenét szolgáltattak a közönség nagy örömére. Koncertjük alatt számos néző velük énekelte az ismertebb dalokat, sokan ismét táncoltak. Nemcsak a fiatalok, hanem az időskorú vendégeink is a koncert végéig az erre kialakított területen ropták a talp alá valót.