Hátrányos helyzetűeket támogató szervezet fejlesztése workshop keretében - Szabadszentkirály

Tevékenységek:

 

Szentdénesen egy civil szervezet, a Szentdénesi Közösségi Klub működik. A klub tagjaival és érdeklődő szentdénesi lakosokkal csoportmunka keretében vitattuk meg a klub nehézségeit, céljait és fejlődési lehetőségeit.

A nap az egyenesből-keresztbe ráhangoló játékkal kezdődött. A gyakorlat vezetője ismertette a szabályokat: egy labdát dobáltak egymásnak a játék során. Csak négy szókapcsolatot szabad használni az egész játék során. Ezek: egyenesből-keresztbe, keresztből-egyenesbe, egyenesből-egyenesbe, keresztből-keresztbe.A szabály az volt, hogy mindig attól függ, hogy melyik kifejezés a helyes, hogy hogyan áll a dobó, és hogyan a fogadó résztvevő lába. Egyenes, ha nincs összekulcsolva, és keresztbe van ha összekulcsolták. A játék során mindig a dobó játékos próbálja eltalálni a helyes szókapcsolatot, a vezető pedig kijavítja a szabálynak megfelelően. Aki rájött a szabályra, segít a vezetőnek. A játék végére mindenki megtalálja a szabályt, a vezető pedig feltűnés nélkül segíti a felismerést azoknak, akik maguktól nehezebben jönnek rá a megoldásra. A játék végén megállapítottuk, hogy sokszor az egyszerű, kézenfekvő megoldás a jó megoldás, mégis milyen sokszor túlbonyolítjuk, továbbgondoljuk a feladatokat.

Ezek után az egyesület nehézségei kerültek napirendre, úgymint kevés aktív tag, kevés közös programlehetőség, nehézkes eljutás a településen kívül levő programokra (például Pécsre). Csoportmunkában egy-egy csoport egy problémát elemzett ki, keresett megoldásokat és ezeket előadta a többieknek, amit közösen megvitattunk.

A következő részben a civil szervezetekről szóló törvényi rendelkezésekről, a civil szervezetek különböző formáiról, pályázati lehetőségeiről esett szó, kiemelten az szja 1% -os jogosultságról, a gyűjtés feltételeiről.

A program zárásakor egy fonalas játékkal következett, mely bemutatta, hogy mennyiféleképp kapcsolódhatunk egymáshoz, milyen stabil kapcsolati hálót hozhatunk létre.  A jelenlévők a játék során kört alkottak és egy gombolyag fonalat dobtak egymásnak úgy, hogy a fonal letekeredett részét megfogták és a gombolyagot dobták tovább. Dobáskor mindenki mondott egy mondatot, hogy számára mi volt a legfontosabb a mai napban, miben fejlődött. Majd kiválasztott egy embert, akinek továbbdobta a gombolyagot.