Gazdálkodj okosan - Önálló életvitelre képessé tevő programok - Bicsérd

Gazdálkodj okosan - Önálló életvitelre képessé tevő programok - Bicsérd

1.)          16:00-17:00 Gazdálkodási szokásaink megismerése – előadó: Janovics László; munkaerőpiaci tanácsadó

A program elején az előadó arra kérte a résztvevőket, hogy gondolatban tartsanak maguk elé egy tükröt. Gondolják végig havi kiadásaikat. Kiadásaik közül melyek azok amik „kötelezőek”, és mik a felesleges kiadások. Szoktunk félrerakni? Figyeljünk oda rá, hogy kiadásaink sorát az úgymond „kötelezőkkel” kezdjük, először fizessük ki a számláinkat és a megmaradt pénzből rakjunk félre, vagy épp vásároljunk élvezeti cikkeket.

 

2.)          17:00-17:30 Jövedelem beosztása; Befektetés – előadó: Janovics László; munkaerőpiaci tanácsadó

Számos pénzügyi, vagy mondhatni inkább spórolási tanácsról beszélt az előadó a résztvevőkkel. Tisztázta a passzív és aktív jövedelem fogalmát. Szó volt a különböző befektetési formákról: értékpapír, ingatlan, arany, tanulás, és a legfontosabb befektetés a gyermekeink. László elmondta, hogy kiadásainkat próbáljuk minimalizálni, ne legyen több mint bevételeink mértéke. Legyenek hosszú és rövidtávú terveink. Szó volt arról is hogy már fiatalon készüljünk a nyugdíjas éveinkre, próbáljunk meg félre tenni.

 

3.)          17:30-18:30 Pénzügyi tartalék képzése; Bevételteremtő eszközök– előadó: Janovics László; munkaerőpiaci tanácsadó

Havi bevételeinket növelhetjük, ha mondjuk az otthon megtermelt zöldségeket, gyümölcsöket eladjuk. Ha gazdálkodunk, az lehet egyfajta befektetés is. Egy kert kialakításának is vannak költségei, de az ott megtermelt zöldségek, gyümölcsök eladásával, ezek költségek megtérülnek, sőt plusz bevételhez jutunk.

 

4.)          18:30-19:00 Tanácsok a költséghatékony, gazdaságos vásárláshoz– előadó: Janovics László; munkaerőpiaci tanácsadó

 

 

Az előadás végén szó esett a bevásárlásokról is. A bevásárláshoz 10 hasznos tippet is kaptunk:

1.            tervezzünk előre - érdemes min. 4-5 napra előre kigondolni mihez is kell alapanyagot beszerezni.

2.            mindig írjunk listát,

3.            soha ne menjünk éhesen bevásárolni,

4.            a márka nem minden - vannak olyan termékek, amiknél mindegy lehet, hogy az üzlet saját márkását vagy egy túlárazott nevesebb termék

5.            ne vegyünk csomagoltat - ha ömlesztett termékekből válogatunk, olcsóbban tudjuk beszerezni az alapanyagokat

6.            idény termék vásárlása - szezonális zöldségek, gyümölcsök általában olcsóbbak szoktak lenni

7.            keverjük ki magunknak – pénztárcabarát, ha a fűszerkeverékeket, vagy az ízesített müzliket magunknak keverjük ki otthon, és egészségesebb is

8.            használjuk a fagyasztót-, ha többet főztünk a kelleténél, fagyasszuk le

9.            ne vegyünk félkész terméket – sokkal olcsóbb, egészségesebb, ha mi magunk készítjük el

10.          rugalmasság – ha pl. egy adott recepthez vásárolunk, és olcsóbb terméket találunk annál ami fel van írva, cseréljük le