Gazdálkodj okosan - Önálló életvitelre képessé tevő programok - Királyegyháza

Gazdálkodj okosan - Önálló életvitelre képessé tevő programok - Királyegyháza

A program 16:30-kor kezdődött a Királyegyházai Kultúrházban.

  1. 16:30-17:30 Bevezető előadás a pénzgazdálkodásról – előadó: Borza-Vincze Míra

Az előadó Borza-Vincze Míra hangsúlyozta, hogy nagyon fontos a tudatos pénzügyi szemléletnek az elterjesztése, hiszen akinek nincs a pénzzel kapcsolatos elegendő tapasztalata, tudása, sajnos a maga kárán fog tanulni a nagybetűs életben. Szó volt a háztartási költségvetésről is. Az előadó elmondta, hogy érdemes háztartási költségvetést készíteni, de fontos hangsúlyozni, hogy ez nem egyenlő a bevetélek és a kiadások vezetésével. A háztartási költségvetés egyfajta tervezet-világított rá az előadó, egy pénzügyi tervezet, amely egy adott időszakra szól. Lehet éves féléves vagy negyedéves tervezetet készíteni. A pénzügyi tervezet együtt működik a háztartási napló vezetésével, kiegészítik egymást. Beszélt az előadó a Smart módszerről. A módszer a sikeres célkitűzés egy közkedvelt eszköze, mely az okos és célszerű célok kitűzésében segít. A módszer angol neve a célok jellemzőjének kezdőbetűiből áll össze. Eszerint egy jól kitűzött cél a következő karakterisztikáknak kell, hogy megfeleljen: Specific, tehát konkrét, pontosan körülírt; Measurable, azaz mérhető; Achievable, vagyis megvalósítható; Relevant, azaz témába vágó; és Time-bound, tehát időkerethez köthető. Borza-Vincze Míra elmondta, hogy azzal, hogy elkészíti valaki az általános pénzügyi tervét és meghatározza az elérni kívánt céljait, motiválja magát, hogy elkezdjen a költségvetéssel foglalkozni és tartsa magát a terveihez.

  1. 17:30-18:30 Kiadások és a tudatosság – előadó: Borza-Vincze Míra

Az előadó elmondta, hogy amennyiben biztosak akarunk lenni benne, hogy az otthoni kiadásokkal nem lépjük túl havi pénzügyi keretünket, érdemes háztartási naplót vezetni. A háztartási napló lényege, hogy rendszeresen és pontosan elkönyveljünk minden kiadást és bevételt. Érdemes például a boltból kapott összes blokkot eltenni, vagy mindjárt a vásárlás napján felírni a kiadásokat. Hangsúlyozta, hogy fel kell állítanunk egy rangsort a kiadásaink kapcsán, hiszen vannak rendszeres fix kiadások költségek (rezsi, kaja, iskoláztatás, törlesztő részletek stb.) ezeket kell legelőszőr kiegyenlíteni majd ezután lehet gondolkodni, hogy mennyi pénzzel is lehet gazdálkodni a hónapban. Át kell gondolni, hogy valóban mire van szükségünk, miről mondhatunk le, min tudunk spórolni? Elmondta, hogy nyilván létezik olyan helyzet, hogy a jövedelem nem elég a közüzemi számlák kiegyenlítésére, ebben az esetben az élelmezést(létszükséglet) is meg kell oldani. Ebben az esetben sem lehet hónapókig tologatni a számlék befizetését, ha késve fizetjük be a számláka csak késedelmi kamatot számolnak fel a szolgáltatók, viszont ha nem fizetünk végrehajtás lesz a következmény.

Ebben az előadásban szó volt a gazdaságos vásárlásról itt. Az előadó itt a tisztítószerekkel kívánta bemutatni, hogy például ha van egy 750 ml-es tisztítószer, és egy 1,5 l-es, akkor lehet, hogy a 750 ml-es ára alacsonyabb, azonban itt érdemes a literes árat figyelni, mert az viszont a nagyobb kiszerelésnél az alacsonyabb. Tehát célszerű a nagyobb kiszerelést venni, mert hosszú távon az árával is spórolhatunk, valamint hosszabb ideig is elég. Ennek bizonyításaként a résztvevők az előadás végén mosószert és egyéb tisztítószert kaptak, hogy ők is tapasztalhassák, hogy a nagyobb hosszabb ideig elég, tehát megéri azt megvásárolni. Ez a módszer persze minden másra is igaz, azaz a leggazdaságosabb vásárlás esetén érdemes mindennek az egységárát figyelni, azt összehasonlítani, és az alapján megvásárolni a kívánt termékeket.

  1. 18:30-19:30 Egyéni tanácsadás – Borza-Vincze Míra.

A megjelentek kérdezhettek az előadótól. Zömmel kisgyermekes anyukák jelentek meg az előadáson, nagyon sokan közülük még nagyon fiatalok, ezért nincs tapasztalatuk a pénzügyek terén. Az előadó próbált segítséget nyújtani nekik, javasolta, hogy közösen állítsanak fel egy fontossági sorrendet, amelyből aztán a későbbiekben is kiindulhatnak. Sokan kérdezték az előadót a hitelfelvételről, annak menetéről és kockázatairól. Borza-Vincze Míra elmondta, hogy a hitel abban az esetben nem ördögtől való, ha van rendszeres jövedelme a családnak és a törlesztő részeltekkel hosszútávon tudnak kalkulálni. A hitel mellett a másik sokszor feletett kérdés, hogy hogyan lehetne spórolni a családi kasszában, kiegészítő bevételre szert tenni az egyéni helyzet függvényében. Az előadó elmondta, újra, hogy mindennek a kulcsa a tudatosság, hiszen amire nincs rálátása az embernek, azon nem lehet javítani. Példának hozta, a spórolásra az újrahasznosítást, a kuponokat, és a mértékletességet, de kiemelte, hogy amennyiben a ház körül van kiskert, a zöldségek és gyümölcsök megtermelésével jelentős összeg maradhat a családi kasszában, mert így sokkal kevesebb lesz az élelmiszerre fordított kiadás.

Az előadás végén csomagot kaptak résztvevők, amelyben takarításhoz szükséges tisztitószerek és mosópor volt megtalálható