Gazdálkodj okosan - Önálló életvitelre képessé tevő programok - Bicsérd

Az önálló életvitelre képessé tevő programok azt a fontos célkitűzést szolgálják, amely a hátrányos helyzetű, aktív korú lakosság foglalkoztathatóságának javítását kívánja elérni. Indokolja mindezt, hogy elsősorban a fiatalok, és a hátrányos helyzetűek esetén gyakori probléma a pénzkezelési ismeretek hiánya. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy háztartásuk, de egyéni életvitelük esetén sincsenek olyan kompetenciák birtokában, hogy felelős, hosszútávú döntéseket hozzanak meg. Így nem tudnak gazdasági szemléletben gondolkodni, tervezni. Ezen problémák orvosolása érdekében kerül megszervezésre a program, amelynek célja a tudatos pénzügyi szemlélet elterjesztése a célcsoporttagok között. Janovics László munkaerő-piaci tanácsadó segítségével a program lehetőséget biztosít az alapvető pénzügyi ismeretek elsajátítására, a tudatos pénzügyi szemlélet elterjesztésére. Az előadások keretében ismeretet ad át a jövedelem beosztásának módjairól, a pénzügyi tartalék fontosságáról. Beszélt a befektetésekről, valamint a gazdálkodási szokások feltárására törekedett, hogy jobban rávilágítson a rossz pénzügyi döntésekre. A programmal az a célunk, hogy a résztvevők képesek legyenek háztartásuk, életvitelük tekintetében felelős döntések meghozatalára, és hosszútávon történő gondolkodásra, tervezésre. Ezzel elősegíthető a célcsoporttagok életminőségének javulása, valamint közvetett módon a térség gazdasági potenciáljának erősödése, és népességmegtartó erejének növelése. 

Tevékenységek:

A program 8.30-kor kezdődött. A foglalkozást Janovics László munkaerő piaci tanácsadó tartotta. A program során László tanácsokkal látta el a résztvevőket, melyek alkalmazásával könnyebben be tudják osztani a jövedelmüket.

  1. 8:30-9:30 Gazdálkodási szokásaink – előadó: Janovics László:

A program elején az előadó egy interaktív feladattal indított, arra kérte a résztvevőket, hogy gondolatban tartsanak maguk elé egy tükröt. Gondolják végig havi bevételeiket és kiadásaikat. Összesítsék, hogy mennyi havi jövedelemből gazdálkodhatnak. Vegyék számba, hogy kiadásaik közül melyek azok, amik „kötelezőek”, és mik a felesleges kiadások. Javasolta, hogy számolják össze, hogy milyen összeget költenek el olyan dolgokra, amelyekre nincs feltétlenül szükségük. Feltette azt a kérdést, hogy szoktak-e félrerakni? Az eredményeket közösen megbeszélték. Tanácsként fogalmazta meg, hogy mindig fordítsanak figyelmet arra, hogy kiadásaink sorát az úgymond „kötelezőkkel” kezdjük, először fizessük ki a számláinkat és a megmaradt pénzből érdemes félre rakni, vagy épp a szükséges dolgokat megvásárolni, például a ruhákat.

  1. 9:30-10:30 Jövedelem beosztása, pénzügyi tartalék – előadó: Janovics László

Számos pénzügyi, vagy mondhatni inkább spórolási tanácsról beszélt az előadó a résztvevőkkel a második előadás során. Szó volt az állattartásról, a zöldségek, gyümölcsök otthoni megtermeléséről, az otthoni tartósításról, mind savanyúság, mind aszalványkészítés formájában. Ha állatokat tartunk, megtermeljük magunknak a szükséges zöldségeket, gyümölcsöket ezzel is pénzt takaríthatunk meg, nem beszélve arról, hogy egészségesebben is étkezhetünk. A konyhába is csak a legszükségesebb eszközöket szerezzük be, amit tényleg használunk. Felesleges drága konyhagépekkel telerakni azt, ha életünknek nem szerves része a napi főzés. Ha előre megfőzünk egy nagyobb adagot, és azt több részre osztva kiporciózzuk, időt és pénzt is megtakarítunk. Érdemes időt szánni arra is, hogy az üzletláncok honlapjain vagy a bedobott hirdetési újságokban megnézzük a kínált akciókat. A katalógusokat böngészve összehasonlíthatjuk az akciós termékek árait. Célszerű egy listára felírni, hogy mi hol mennyibe kerül, s mérlegelni, megéri-e odamenni érte? Előre tervezzük meg a heti otthoni étlapot is, hogy ne főzés közben jusson eszünkbe, hogy mi hiányzik az ebédhez. Vegyük azt is számításba a vásárláskor, hogy lesznek maradékok, amiket másnap fel tudunk még használni az étkezés során (természetesen a megfelelő hőkezelés mellett).

  1. 10:30-11:30 Befektetés, bevételteremtő eszközök – előadó: Janovics László

A harmadik előadás a befektetésekről és a bevételteremtő eszközök témakörét járta körbe. Minden fiatal életében eljön az a pillanat, amikor családot szeretne alapítani. Hasznos lehet az előre gondolkodás ezen a területen is, célszerű lehet már a családalapítás előtt takarékoskodni pénzünkkel. Jó, ha már valaki fiatalon megtanulja beosztani a pénzét, és nem „üres zsebbel” indul el a nagyvilágba. Ha már fiatalon be tudjuk osztania pénzünket, akkor valószínű, később sem lesznek anyagi gondjaink.

Havi bevételeinket növelhetjük, ha mondjuk az otthon megtermelt zöldségeket, gyümölcsöket eladjuk. Ha gazdálkodunk, az lehet egyfajta befektetés is. Egy kert kialakításának is vannak költségei, de az ott megtermelt zöldségek, gyümölcsök eladásával, ezek a költségek megtérülnek, sőt plusz bevételhez jutunk.

Az előadás végén a résztvevők között kiosztásra kerül, egy Gazdálkodj okosan című tájékoztató füzet, melyben pénzügyi tanácsok találhatóak.