Életmód-sport klub létrehozása - Bicsérd

A program 17.30-kor kezdődött. Szili Zsanett edző tartott előadást a sport és mozgás fontosságáról majd előadása végén magát a Zumbát, mint mozgásformát is bemutatta. Ez után a Zumba óra következett.

 

Szili Zsanett edző a sport és a mozgás fontosságáról tartott előadást. Zsanett elmondta, hogy a mai világban a felnőttek, de legfőképp a gyerekek nagyon keveset sportolnak, mozognak, rossz fizikális, egészségügyi állapotban vannak, rengeteg az agresszív, káros szenvedélyekkel élő, kallódó gyerek, tinédzser, depressziós felnőtt. A mozgás szeretete elsősorban szemlélet és nevelés kérdése. A sport pozitív tulajdonságai nemcsak a testre, hanem a lélekre és a szellemre is hatnak, a rendszeres mozgás számos, szinte azonnal érezhető pozitív változást idéz elő a szervezetben, s ha életünk természetes részévé válik, akkor nyilvánvalóan preventív hatása is van. Ha rendszeresen sportolunk, jobb fizikális, mentális állapotba kerülünk, a gyerekek jobban teljesítenek az iskolában, a felnőttek pedig a munkahelyükön. A rendszeres mozgás segít a jobb munkahelyi helytállásban, növeli a teljesítményt, kevésbé leszünk fáradékonyak, s a mentális betegségek kialakulásának megelőzésében is fontos szereppel bír. A napi munkahelyi stressz könnyebben feloldható, ha az emberek rátalálnak egy olyan mozgásformára, amelyet életvitelszerűen űznek. A tartalmas kikapcsolódás és a mozgás szervezetre és az agyi biokémiára gyakorolt kedvező hatásai egy jobb életszínvonalat tesznek lehetővé, hiszen energikusabbak és sokkal motiváltabbak lehetünk mind a magán életben, mind a munkahelyen. A kötelező feladatok teljesítése könnyebbé válik, s a plusz vállalások és esetleg problémák megoldása is hatékonyabban valósul meg, ha kiegyensúlyozott a testi-lelki egészségünk. Fontos, hogy kerítsünk időt a mozgásra, minden nap, akár csak 10 percet.

A sport és mozgás fontossága után Zsanett bemutatta a Zumbát, mint mozgásformát. A Zumba Kolumbiából származik. Ez a mozgás egyfajta fitneszprogram is, mely aerobik, és különböző táncformákból tevődik össze. Latin ritmusú zenére kiváló mozgás lehetőség, mely nem megterhelő, ezáltal minden korosztálynak ajánlott. Beszélt a zumba előnyeiről, a szerveztre gyakorolt pozitív hatásairól. A kardio mozgásforma edzi a szívet, javítja a keringési rendszert, illetve a különböző mozgásszervi problémákon, tüneteken enyhít, mert annak ellenére, hogy egy könnyed mozgásforma, alaposan átmozgatja az ízületeket, izmokat. A zumba kiváló alakformáló is, s jelentős energiaigénye miatt a fogyást is elősegíti

Az előadások után kezdődött Szili Zsanett Zumba órája. Hangulatos, ritmusos zenére elősként bemutatta az általa összeállított koreográfia lépéseit, majd közösen gyakorolták a lépéssorokat. Az edzést erősítő gyakorlatokkal zártuk mely plusz 30 perc volt.

Egy jó hangulatú társaságban, közös mozgás, mondhatni tánc közben, könnyebben feloldódnak az emberek, ezáltal könnyebben nyitnak embertársaik felé. Ezért a zumba kiváló közösségépítő program is. A Zumba napjainkban nagyon népszerű mozgásforma, de sokan nem ismerik. Népszerűségét a latin ritmusú zenének is köszönheti, és az sem utolsó, hogy nem megterhelős agy minden korosztály, és testalkatú ember számára elérhető. A program után sokan kaptak kedvet ehhez a mozgásformához. Ezzel is közelebb érve célunkhoz, hogy minél több ember sportoljon, mozogjon.