Egy kicsi mozgás mindenkinek kell - közösségi testmozgás - Szentdénes

Egy kicsi mozgás mindenkinek kell - közösségi testmozgás - Szentdénes

 

Az egy kicsi mozgás mindenkinek kell” esemény célja kettős. Egyrészt azokat kívánja megszólítani, akik már rendszeresen sportolnak, tehát egyfajta közösségépítő szerepe van az eseménynek. Mivel a szomszédos települések egyesületei is meghívást kaptak a rendezvényre, így kiváló lehetőséget biztosított az esemény a közösségformálására és a sportok, a tömegsport népszerűsítésére. Másrészt az esemény fel kívánja hívni a figyelmet az állandó testmozgás fontosságára, ezért az eseményen különböző gyermek és felnőtt sportjátékok voltak szinte egész nap, mint pl.: családi tollas labda verseny, kötélhúzás, ügyességi versenyek. Célunk, a település lakosságának megszólítása és elérése, hogy sportoljon.

9 órától megkezdődött a regisztráció a futball kupára és a csapatok sorsolása – 55 fő vett részt a futball kupán, ez 5 csapatot jelent, a sorolás alkalmával kisorsoltuk, hogy ki mikor fog játszani a nap folyamán. A településre jellemző a foci szeretete és ezért gondoltuk, hogy rendezünk egy ilyen versenyt. A tervünk az volt, hogy a futballal megszólítjuk a falu és a környező települések minden korosztályát, és ezt el is értük. Emellett a közösség összetartó erejét is erősítette a sportnap.

Szerveztünk emellett főzőversenyt, melyen 9 csapat vett részt. A csapatok marhalábszárat és sertéspörköltet főztek. Az ételeket próbálták az egészséges életmód jegyében elkészíteni, majd az elkészült ételeket szolgálták fel a futball kupán részt vett csapatoknak.

A futball mellett részt lehetett venni futóversenyen az érdeklődőknek, gyermek és felnőtt kategóriában. A versenyen 7 és 14 éves korú gyermekek vettek részt, megközelítőleg 25 fő. Meg akartuk szólítani a rendszeresen sportolókat is, hogy ösztönözzék a nem sportolókat, és lehetőséget szerettünk volna adni az egyedül sportolóknak, hogy lássák, tudnak közösen is sportolni.

11 órakor kezdődött az ünnepélyes megnyitó Vidra Sándor Polgármester Úr beszédével, mely kb. 20 percet vett igénybe.  Polgármester Úr beszélt a mindennapi sportolás és az egészséges étkezés fontosságáról, és ösztönözte a lakosságot, hogy minél többen kezdjenek el sportolni.

12 órakor kezdődött az ebéd,

12:30 –kor pedig a főzőverseny eredményhirdetése vette kezdetét. A zsűrizéshez szakavatott háziasszonyok segítségét kérték, akik a bíráláskor olyan szempontokat vettek figyelembe, mint például, hogy mennyire egészséges vagy mennyire újító az elkészült étel.

Ezt követte 12 óra 45 perckor a gyermek és felnőtt sportjátékok eredményhirdetése, ahol a résztvevők csokoládét és oklevelet kaptak jutalmul.

Gyermekszínházzal is színesítettük a napot, amely 13:30-kor kezdődött, és a színészek Grimm meséket adtak elő, a gyerekek nagy örömére. A színészek a fellépés után bíztatták a gyerekeket, hogy egyenek sok zöldséget, gyümölcsöt és kezdjenek el sportolni rendszeresen, ne üljenek mindig a számítógép előtt, hanem fedezzék fel a külső környezetüket és barátkozzanak.

A gyermekszínház után a felnőtteket hivatott szórakoztatni Csocsesz, 15 órától. A közönség nagy örömére leghíresebb dalait adta elő, mint pl. Még egy éjszaka, Mulass velem, Hej, ribizli, A füredi Anna-bálon. Az énekes a fellépése után elmesélte az ottaniaknak, hogy az egészsége érdekében jó pár kilót le kellett adnia. Azóta sokkal energikusabbnak érzi magát, végül mindenkit bíztatott arra, hogy mozogjanak sokat, mert jót tesz az emberi szervezetnek.

Ezután, 16 órától, ismét egy gyermekműsor következett, a Csorba Győző Könyvtár előadásában. A műsort követően a fellépők hangsúlyozták a közös szabadidősportok fontosságát, hogy már gyerekkorban szükséges rendszeresen mozogni.

A Csorba Győző Könyvtár előadását Almás Krisztina dalénekes műsora követte, 16:30-i kezdettel. Almási Krisztina előadóművész a leghíresebb dalait adta elő, pl. Hagylak menni című dalt. A koncert után az énekesnő elmondta, hogy ő miket szokott sportolni, hogyan érzi tőle magát, beszámolt a kezdeti nehézségeiről is.

18:30-tól a Közösségi Klub adott műsort. A közösségi klub tagjai szintén beszéltek a testmozgás és az egészséges életmód fontosságáról, és aktuális vidám mulatós slágereket adtak elő.

20 órakor kezdődött a 24 óráig tartó szabadtéri falubál, melyen a jó hangulatért a DECYBELL együttes felelt.

Az esemény teljes ideje alatt ingyenes légvárat biztosítottunk a falu apraja számára. A gyerekek a sok ugrálásban kifáradtak, de látszott az arcukon, hogy nagyon élvezik. E mellett egész napos büfé volt, ahol ásványvizet, rostos üdítőt, müzli szeletet, kávét, jégkrémet lehetett kapni.

Az esemény várakozáson felüli volt. A résztvevőknek nagyon tetszettek a programok, e mellett közösségkovácsoló ereje volt a különböző sportoknak. A fellépők előadása hatalmas sikert aratott. Az esemény utóhangjaként úgy látszik, a lakosság aktívabban ismerkedik a sportolással.