Egy kicsi mozgás mindenkinek kell - közösségi testmozgás - Sumony

  1. 8:00-8:45 Testmozgás és egészséges életmód – Czakó Dénes

Az esemény első eleme egy 45 perces előadás, ami a testmozgásról és egészséges életmódról szól, amely a napjainkban tapasztalható tendenciák bemutatásán keresztül igyekszik elősegíteni a mindennapos sportolás meggyökerezését. Elmondta, hogy a rendszeres testmozgás megkerülhetetlen alappillére az egészséges életmódnak. Egyben prevenciós szereppel is bír, hiszen számos betegség elkerülhető a rendszeres sportolással. Kiemelte, hogy nem a versenyszerű sportra kell gondolni, hanem a rendszeres fizikai aktivitásra, amely lehet olyan mozgásforma, amelyet munka, játék, házkörüli teendők elvégzésekor vagy kikapcsolódás során végzünk. A lényeg az energiaráfordítás és a harántcsíkolt izmok megdolgoztatása – összhangban a WHO definíciójával a fizikai aktivitásról. Előadásában kitért az egészség és a rendszeres testmozgás közötti szoros kapcsolatra. Az inaktív életmód a halálokok vezető tényezője világszerte, hiszen a mozgásszegény életmód az egyik legnagyobb kockázatot jelenti a kardiovaszkuláris betegségek, daganatos megbetegedések, valamint a cukorbetegség kialakulásában. Nem csak a felnőtteket érinti a probléma, a kutatások szerint a fiatalok 80%-a mozgásszegény életmódot folytat. A statisztikai átlagokat tekintve 4-ből 1 ember szinte semmilyen mozgásformát nem végez világszerte. A tudományos kutatások igazolják, hogy azok, akik rendszeresen mozognak, kisebb eséllyel következik be a korai halálozás, a koszorúér betegségek, a vérnyomás problémák, az agyi infarktus esélye, a II-es típusú diabétesz, vagy a metabolikus szindróma. Emellett csökken a vastagbél- és mellrák kialakulásának esélye is. Fontos, hogy a rendszeres mozgás nem csak a fizikai egészségre, a mentálhigiénére is kedvezően hat, az aktív életet élők esetén kisebb az esélye a depressziónak, alacsonyabb a szorongás, jobban kezelik a stresszt. Az elhangzott információk a rendszeresen sportolók és a sport iránt kevésbé érdeklődők számára is hasznosnak bizonyulhatnak. Előadónk Czakó Dénes, akinek a tapasztalata a labdarúgó játékvezető tevékenységéből, valamint a Vöröskeresztben végzett több évtizedes munkájából származik.

  1. 9:00-11:00 Közösségi sportprogram

Az esemény következő eleme egy közösségi sportprogram, ami minden jelenlévő számára igyekszik lehetőséget biztosítani a testmozgásra és az aktív kikapcsolódásra. Az elsősorban gyermekek érdeklődését felkeltő programelemben a tollaslabda volt a legnépszerűbb, de a darts, az ugrókötél és a labdajátékok is vonzottak érdeklődőket szép számmal. A résztvevők futballoztak, röplabdázta, kidobóst játszhattak, de kipróbálhatták magukat a kézilabdában is.

  1. 9:00-12:00 Labdarúgó kupa – Czakó Dénes

A közösségi sportprogrammal párhuzamosan kerül megrendezésre labdarúgó kupánk, amely lebonyolításában Czakó Dénes is közreműködik, mint játékvezető. A három résztvevő csapat mindegyike megmérkőzött egymással, amely során a kupagyőztes és a gólkirály személye is ismertté vált. Mindkét mérkőzését megnyerő Sumony csapata lett a végső győztes, és ebből a csapatból került ki a gólkirály is.

  1. 12:15-12:30 Újraélesztés bemutató – Czakó Dénes

A labdarúgó mérkőzéseket követően Czakó Dénes meglepetésprogrammal is készült nekünk. Több évtizedes vöröskeresztes tapasztalatát felhasználva a labdarúgó programban résztvevők számára ismertette és bemutatta az újraélesztés legfontosabb lépéseit. Az első és legfontosabb kritérium, hogy a segítségnyújtónak fel kell ismerni, hogy mikor van szükség újraélesztésre. Ma már nem elegendő a szakmai előírások szerint a lélegeztetés, komplex újraélesztésre van szükség. Amennyiben leáll a keringés, az életmentés egyetlen esélye az alapszintű újraélesztés. A szakember bemutatta a BLS, vagyis a felnőtt laikus alapszintű újraélesztés lépéseit. A nulladik lépés, hogy meggyőződjünk nincs-e a beteg veszélyhelyzetben (pl. elektromos vezeték, leomló fal, mérges gáz, stb.), illetve a veszélyt el kell hárítani. Ezt követően meg kell szólítani a bajba jutottat, ha nem válaszol, a váll megrázásával győződjünk meg, hogy a beteg valóban eszméletlen állapotban van. Második lépésként azonnali segítségkérés szükséges: vagy mi magunknak, vagy a környezetünkben valakinek hívnia kell a mentőket. A harmadik lépésben a légutak átjárhatóságát kell biztosítani, a szájból eltávolítani az esetlegesen ott lévő idegentestet, testnedveket, az fej hátra hajtásával, az áll előre emelésével. A negyed lépésben közel kell hajolni a beteghez, figyelni, érezni kell a légzését, a mellkasának mozgását. Legalább két lélegzetvételig. Amennyiben nem észlelünk légzést, a problémák vannak a keringéssel, így az ötödik lépésben meg kell kezdeni az újraélesztést. 30 mellkaskompressziót kell végezni. Ezt követően két befújással a levegőt kell pótolni a beteg orrán vagy száján keresztül. Amennyiben esetlegesen sikertelen a lélegeztetés, a mellkaskompressziót továbbra is folytani kell! A hetedik lépés az újraélesztés folyamatos folytatása 30:2 arányban, vagyis harminc mellkaskompressziót 2 befújás kövessen, ameddig meg nem érkezik a segítség. Ha többen is vagyunk a helyszínen, akkor érdemes felváltva végezni az újraéleszést, hiszen hamar kifáradhat a segítségnyújtó.

  1. 12:30-13:15 Ebéd
  2. 13:15-13:30 Eredményhirdetés

Az esemény záró eleme az ünnepélyes eredményhirdetés volt, ahol a legeredményesebb sportolók oklevelet és jutalmat is kaptak sikeres részvételükért.