Dohányzásról való leszokást népszerűsító akciók - Zók

Dohányzásról való leszokást népszerűsító akciók - Zók

A program 13.30-kor kezdődött. Az Indít közalapítvány munkatársai irányításával zajlott a program. A programon 8. osztályos diákok vettek részt. 2 csoportra osztva, 2 teremben zajlott a foglalkozás, mely során kerekasztal beszélgetés, és feladatok formájában beszéltek a diákok és az előadók az alkoholfogyasztás következményeiről.

 

1.)          Először a dohányzás veszélyeiről beszélgettek a diákok és az előadók. Felhívták a diákok figyelmét arra, hogy a dohányzók általában betegesebbek, mint a nem dohányzók. A dohányzás számos betegséget okoz/okozhat. A fiziológiai hatások közül kiemelésre került a fáradtság, a levertség, a depresszió, a szorongás, valamint a szív és érrendszeri megbetegedések magas kockázata. Ezek csak töredékei a dohányzás okozta megbetegedéseknek. Az előadás során kiderült, hogy sajnos a jelenlévő diákok között volt is volt olyan, aki már 13-14 évesen is dohányzik. Az előadók megkérték a résztvevőket, hogy gondolják végig magukban, miért jó nekik a dohányzás. Sok fiatal gondolja azt, hogy ettől menő, vagy elfogadottabb lesz a társai körében. Meglepően tapasztaltuk azt, hogy nagy részük nincs is tisztában a következményekkel. A cigarettás dobozokon feltüntetett elrettentésre szánt képek sem „ijesztik” el a fiatalokat a dohányzástól. A legújabb trend, hogy az elrettentő kép helyére valami tetszetősebbet nyomtatnak, és ezt ragasztják a dobozra.

 

2.)          A következő előadás során az első fontos fogalom, amit tisztáztak, hogy mit is jelent a nikotinfüggőség. Számos kutatás eredményét összefoglalva az előadó elmondta, hogy a függőség kialakulásának kockázatát növeli, hogy a dohányosok körében gyakrabban tapasztalhatók szorongásos, depressziós tünetek. Azon kamaszok, akik dohányoznak, inkább a problémás viselkedésű, kockázatkereső magatartást tanúsítók csoportjából kerülnek ki, vagy kedvezőtlen családi háttérrel rendelkeznek. Ezzel szemben a jó tanulók, az egészséges önbizalommal rendelkezők, illetve azok esetén akik az iskolai környezetbe is jól beilleszkednek, sokkal ritkábban fordul elő a korai dohányzás. Az összefüggést ez esetben az jelenti, hogy a nikotinnak szorongáscsökkentő hatása van, s az első negatív élmények ellenére is kitartanak a használata mellett a fiatalok az említett hatás elérése miatt. Pozitív élményeket élnek meg hosszútávon, például javul a koncentrációs képesség, csökkent a stressz szint, vagy étkezés után nem jelentkezik álmosság. A függőséget nem kizárólag a nikotin okozza, hanem a dohányzáshoz kapcsolódó szokások pozitív élménye, például kávézás, szórakozás, közösségi kapcsolatok az együtt dohányzók körében. A nikotinfüggőség a legfontosabb oka annak, hogy a dohányosok továbbra is dohányoznak. Az eladó összehasonlítást tett a heroin, kokain és alkohol használatával. Elmondta, hogy az egyszeri használatból a függő státuszba való átmenet dohányzás esetében a legmagasabb arányú. A nikotin molekulája, hasonlít egy központi idegrendszerben is működő ingerületátvivő anyaghoz, ezért az érintett idegsejtek és idegpályák működését befolyásolni tudja.

 

3.)          A program utolsó elemeként a leszokást támogató módszerekről volt szó. Mivel a nikotin függőséget okoz, ezért a leszokás során jelentkezhetnek elvonási tünetek, amiket szükség esetén kezelni kell. Ilyen elvonási tünet lehet az ingerlékenység, fáradékonyság, koncentrációs zavarok, fejfájás, szédülés és általános rosszullét. Az előadó felhívta a figyelmet, hogy a leszokás első és elmaradhatatlan lépése a tudatos, komoly elhatározás, amely nélkül nem lehet leszokni.  Ma már számos módszer közül válogathatnak a leszokás mellett döntők. Vannak gyógyszeres terápiák, nikotinpótló terápiák, de választhatunk nikotinmentes készítményeket. A terápiás módszerek segíthetnek abban, hogy a nehezebb időszakokban is kapjon külső támogatás a függő. A terápiák általában 3 hónapig tartanak, amelynek során fokozatosan csökkentik a niktonbevitelt. A nikotinpótláson alapuló módszerek szintén hasonló elvet követnek, ennek is az a lényege, hogy a leszokással egyidőben valamilyen módon pótolják a szervezetben a nikotint, hogy ezzel is csökkentsék a hirtelen elvonásból származó tüneteket. Erre alkalmazhatók nikotintapaszok, nikotin tartalmú rágótabletták, amelyek orvosi felügyelet nélkül is szedhetők, illetve a gyógyszerkészítmények, amelyek bupropion hatóanyagot tartalmaznak. Utóbbiak célja, hogy csökkentse a nikotin utáni sóvárgást és a megvonásos tüneteket, valamint növelje az akaraterőt.