Csoportmunkában történő együttműködés fejlesztés csapatépítő tréning keretében - Bicsérd

Csoportmunkában történő együttműködés fejlesztés csapatépítő tréning keretében - Bicsérd

Tevékenységek:

 

Az esemény reggel 8.00-kor vette kezdetét az Élményzóna Egyesület bevonásával. Resztvevőink egy faluszépítő baráti kör létrehozása céljából gyűltek össze. Bár minden résztvevő ismeri egymást, kisebb csoportokban már többször beszélgettek róla, hogy településünkön nagy szükség lenne egy ilyen kör létrehozására. Eddig ekkora létszámmal nem gyűltek össze. Előzetesen meghirdetett eseményünkre sokan reagáltak, hiszen az itt élő embereknek fontos a szép településkép, és nagyon büszkék a „Virágos Magyarországért „elnevezésű pályázaton elért sikerekre. Szeretnének jól együttműködni, ezért ez a tréning jó alkalom volt egy működő képes csapat létrehozására.

 Horváth András csapatépítő tréner a nap kezdéseként elmondta mire számíthatnak az eseményen. Felnőttek részére biztosítani a személyiségfejlesztés különböző lehetőségeit, különös tekintettel a mozgáson alapuló élmény általi nevelésre.  

  A tapasztalati tanulás csoportdinamikai folyamatainak hatására a résztvevők új  ismereteket szereznek. A tanulási, fejlesztési folyamat során előre tervezett, szándékoltan szokatlan helyzetbe hozva, strukturált gyakorlatokat végeznek. A feladatok egymásra épülnek, és úgy állítjuk össze, hogy mind az egyénnek, mind a csapatnak kihívást jelentsenek, ugyanakkor mindenki számára teljesíthetők legyenek.

          A tevékenységek között szerepeltek problémamegoldó feladatok, kalandos, mozgást igénylő tevékenységek, valamint kreativitást és csapatmunkát igénylő feladatok. A jól tervezett folyamat hatására a gyakorlatok egyfajta áramlat-­élményt nyújthatnak. A csoportosan megoldott feladatok pozitív megerősítést adnak, ami erősíti a motivációt, az elköteleződést, a csapatszellemet.

 

A játékos mozgással a résztvevő szinte észrevétlenül bevonódott, mozgásrepertoárja bővül, a szokatlan helyzetek pedig kimozdítják a komfortzónából. Az izgalom, kockázat, kíváncsiság iránti vágy egyre nagyobb, a csapatban dolgozók egyre bátrabbak lesznek. A komfortzónából máris a tanulási zónában találják magukat, ahol megtapasztalhatják saját vagy mások határait, miközben fejlesztik mozgásképességüket. 

 

Az esemény során minden András által felvázolt lehetőség megtörtént. A resztvevők mozogtak, csoportosan és csapatban oldottak meg feladatokat. Különböző szituációkra adott reakcióik megmutatták, hogy az elkövetkezendő időszakban hogyan tudnak egymást segítve együtt dolgozni a település szépítésén.