Az egészség mindenkinek jár - információs napok (Egészséges életmód közösségi szintű megerősésítése) - Szabadszentkirály

  1. 08:00-08:30 Megnyitó:

Almás Roland, Polgármester Úr nyitotta a rendezvényt beszédével. Elmondta, hogy ez az ötödik alkalom, hogy közösen szerveznek a településnek falunap jellegű programot. Az Önkormányzat nagyon örült ennek a pályázatnak, mivel Az egészség mindenkinek jár projektelem keretein belül szervezte a vezetőség a rendezvényt. A Polgármester Úr elmondta, hogy a rendezvény keretein belül különböző programok lesznek biztosítva a lakóknak. Almás Roland kitért arra is, hogy a kisgyerekeknek, fiataloknak, középkorosztálynak és az időseknek egyaránt fontos az életében a mozgás, mivel ezzel tudják megőrizni testük-lelkük harmóniáját, így mindenkit buzdított arra, hogy az előadásokon, és a sporteseményeken egyarán aktívan vegyenek részt.

  1. 08:00-16:00 Egészségsátor:

Az egészségsátor 8 órától állt az érdeklődők rendelkezésére, ahol különböző előadásokat hallgathattak meg az egészséges életmódról, valamint a rendezvény teljes ideje alatt lehetőség volt vérnyomás-, vércukorszint mérésére, valamint véradásra. A kapott eredmények tükrében a méréseket végző személyektől tanácsokat is lehetett kérni egészséges táplálkozás témájában.

11:00-12:00 - Magas vérnyomás és cukorbetegség, mint betegség megelőzése előadó: Becsei Gergő tréner

Az előadó elsőként a magas vérnyomás és a cukorbetegség közötti összefüggésről beszélt. Elmondta, hogy az megnövekedett vércukorszint és a magas vérnyomás nem minden esetben súlyosbítják egymás hatását, hiszen a prediabétesz még nem növeli a szív-érrendszeri betegségek kockázatát. Abban esetben azonban, ha a magasabb vércukorszint mellett magas vérnyomás probléma is jelen van, akkor jelentősen megnövekedik a súlyos szívkoszorúér-betegségek és a szív-érrendszeri megbetegedések kockázata. A cukorbetegség köztudottan emeli a vérnyomást, mert megemelkedik a testben lévő folyadékmennyiség, megváltozik az inzulinháztartás, valamint az erek rugalmassága is csökken. Az erek rugalmassának elvesztése az érelmeszesedés kockázatát fokozotta, károsodást okoz a kis- és nagyerekben, amellyel a magas vérnyomás kialakul. Mind a diabétesz, mint a magas vérnyomás problémák hasonló rizikófaktorok miatt jelenhetnek meg: mozgásszegény életmód, elhízás, káros szenvedélyek, egészségtelen táplálkozás. Számos kutatás igazolja, hogy a két betegség egyidejű jelenléte nem csak megnöveli, hanem megsokszorozza a súlyos szövődmények kialakulását, mint például a veseproblémák, szívinfarktus, stroke vagy a látással kapcsolatos problémák, a szem ereinek károsodása. Mindezt fokozza, ha a két betegség mellé életmódbeli negatív hatások is társulnak, amely a halálos kimenetellel járó szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát erősíti. A magas vérnyomás és a prediabétesz közös jellemzője, hogy sok időn keresztül nem okoz tüneteket, így különösen fontosak a szűrővizsgálatok. Fontos, hogy időben történjen meg a felismerés, hogy elkezdődhessen a szükséges gyógyszeres kezelés és az életmódváltás.

 

12:00-13:00 - A megfelelő folyadékfogyasztás előadó: Ujvári Aranka védőnő

A védőnő előadásában a folyadékfogyasztás fontosságáról beszélt. Elmondta, hogy tápanyagszükségletünkhöz hasonlóan a folyadékszükségletünk is számos tényezőtől függ. Fontos az életkor, a testtömeg, az egészségi állapot, de szerepet játszik az időjárás, és a fizikai igénybevételtől. Az egységes szakmai ajánlásokat figyelembe véve, alapján egy átlagos napon egy felnőtt nőnek legalább 2 liter, míg a férfiaknak minimum 2,5 liter vízre van szükségük. A gyermekeknek pedig 1,6-2,1 liternyi mennyiségre az életkor függvényében. A napi minimum folyadékbevitel minimum mértéke változik, ha testünket megerőltetjük, igénybe vesszük, például ha fizikai munkát végzünk, vagy edzünk, de hőségben is fokozott vízfogyasztás szükséges. Speciális állapot esetén, mint a terhesség vagy valamilyen betegség, fokozott a folyadékszükséglet, az átlagos mennyiség 2-3-szorosa is javallott. Nagyon fontosa folyamatos folyadékfogysztás, ami ideális esetben vízbevitelt jelent, de a folyadék mennyiség pótolható cukormentes gyümölcslevekkel, teákkal. A folyadékbevitel kb. 20-30%-kát egyébként is élelmiszerek vagy ételek formájában visszük be, így különösen fontos, hogy magas víztartalmú élelmiszereket fogyasszunk: ilyenek a zöldségek, gyümölcsök, a tej és tejtermékek, a levesek, vagy főzelékek. Ezen ételek változatos fogyasztása is megfelelően biztosítja a hidratáltságot. A fejfájás, fáradtság, fizikai állóképesség csökkenése dehidratáltságot jelez, így különösen fontos, hogy munka közben, vezetés közben és sportolás közben is fogyasszunk jó minőségű ivóvizet, vagy ásványvizet. Az idősebb korosztály esetén a folyadékbevitel fokozott jelentőséggel bír. Ez a korosztály kifejezetten veszélyeztetett, a dehidratáció könnyebben kialakulhat. Életkoruk befolyásolja szomjúságérzetüket, a vese folyadék megtartó képessége is csökken, ahogy az étvágy is. A változatos étrend elmaradásával a vízbevitel is csökken, illetve a memóriaproblémák miatt gyakran előfordul, hogy megfeledkeznek a rendszeres ivásról.

13:00-14:00 - Hogyan mondjunk nemet a stresszre előadó: Becsei Gergő tréner

A stressz velejárója mindennapi életünknek, amely nem csak saját jó közérzetünket rombolja le, hosszútávon kihatással van mentális és fizikai egészségükre, kapcsolatainkra, munkahelyi teljesítményünkre. Idővel a stressz következtében kialakulhatnak szív- és érrendszeri betegségek, alvászavar, fejfájás, evési problémák, az immunrendszer legyengülése, pánik, düh, idegesség. A stressz napjainkban népbetegséggé nőtte ki magát, olyannyira, hogy a WHO a 21. század egyik legsúlyosabb egészségügyi problémájaként kezeli.  A stressz elkerülése lehetetlen, mindennap újabb nyomásokkal, problémákkal kell szembe néznünk, meg kell oldani azokat. A huzamosabb ideig fennálló krónikus stressz azonban problémákat idézhető elő a megküzdőképességünkben, az elfáradás, reményvesztettség és a túlzott terhelés nyomán kialakulhat a depresszió és egyéb mentálhigiénés betegségek. Sokszor már a legapróbb feladatok és dolgok megoldása is nehézséget jelent, s kudarcként éljük meg a legtöbb nehézséget. Fontos, hogy csak rajtunk áll, hogy akarunk-e segíteni magunkon, még ha nem is könnyű. A stresszel való megküzdésre két féle módszert mutatott be a szakember. Az egyik a problémaorientált szemlélet, amely a stresszt kiváltó okokat keresi meg. Ennek során elemezni kell a problémát, meg kell keresni az okokat, s azokra többféle lehetséges megoldást kell kidolgozni, majd törekedni ezek elérésére. Az érzelemközpontú megküzdés során pedig nem a mögöttes okokat, hanem a stresszre adott érzelmi válaszreakciókat igyekszünk kezelni. A stresszt ez esetben úgy csökkentjük, hogy azzal dolgozunk, az adott probléma által okozott negatív érzelmeket hogyan tudjuk jól kezelni, megszüntetni. Ennek az a hátránya, hogy sokszor „struccpolitikát” folytatnak az alkalmazói, vagyis nem vesznek tudomást a problémáról, esetleg különféle pszichoaktív szerekkel csökkentik szorongásukat. A tréner gyakorlati tanácsokkal is segítette a hallgatóságot. Kiemelte, hogy fontos a napi szintű feltöltődés, legalább fél órára végezzenek olyan dolgot, amely pozitív érzelmekkel tölti el őket, feltölt, kikapcsol. Például egy új hobbi elkezdése erre különösen alkalmas. Fontos kiszakadni a mókuskerékből, amelyet segíthet a barátokkal, ismerősökkel való kapcsolatok ápolása, a társasági élet élése. Fontos, hogy a problémáinkat megosszuk másokkal, hiszen a gondjaink kimondása csökkenti a belső feszültséget. Akkor is könnyít a lelkünkön, ha az illető nem tud segíteni, de ebben az esetben fordulhatunk szakemberhez is, aki megfelelő eszközökkel képes segítséget nyújtani. A rendszeres mozgás, jógázás és meditálás szintén jó stresszoldók. A meditáció, a légzéstechnika vagy a jógázás csökkentik a feszültséget, javítják a közérzetet, míg a mozgás az egyik legismertebb és leghatékonyabb stresszoldó módszer. Fizikai aktivitás végzésekor olyan biológiai folyamatok indulnak be a szervezetünkben, és agyunkban olyan vegyületek, hormonok szabadulnak fel, amelyek felelősek a jó közérzetért.   

 

  1. 08:30-11:30 Lángos sütés és 08.30-11.00 Főzőverseny:

A megjelenteknek lehetőségük volt főzőversenyen részt venni, valamint lángossütő versenyen megmutatni tudásukat.

  1. 09.00-16.00 Baranya megyei Fogathajtó verseny:

9 órától vette kezdetét a Baranya megyei Fogathajtó verseny, mely egészen 16 óráig tartott. Előzetes regisztrációt követően ennél a programnál is rajthoz állhattak a vállalkozó kedvű résztvevők, természetesen megfelelő felszereléssel. A kevésbé bátor megjelentek pedig nyomon követhették a verseny alakulását.

  1. 09:00 Labdarúgó kupa kezdete:

Szintén 9 órakor kezdődött a megrendezésre kerülő focikupa is, ahol helyi és környékbeli lakosok mérhették össze futballtudásukat. A közösségi esemény során nem csak közös, tartalmas szabadidős programon vehettek részt, hanem egészségükért is tettek az aktív tevékenységgel. A labdarúgó kupa nagy sikert aratott a megjelentek körében, mivel izgalmas mérkőzést láthattunk.

  1. 09:00-17:00 Légvár, trambulin, arcfestés, lufi hajtogatás:

A legkisebbekre is gondolva, a rendezvény teljes ideje alatt biztosítottunk az apróságok számára is szórakozási lehetőséget, mely a légvár, a trambulin, az arcfestés és a lufi hajtogatás volt.

  1. Kulturális blokk:

14 óra 30 perctől vette kezdetét az esemény kulturális blokkja, ahol elsőként a Szabadszentkirályi Őszikék Nyugdíjas Egyesület színvonalas előadását láthattuk, majd őket követték a Szabadszentkirályi Önkéntes tűzoltók, akik megismertették a résztvevőkkel az önkéntesség hasznát és szépségét. Beszéltek továbbá a sport fontosságáról is a saját szemszögükből. Elmondták, hogy a jó fizikai állapot elengedhetetlen munkájuk hatékony végzéséhez, ugyanis előfordulhat, hogy veszély esetén több emeletet kell megmászniuk, ahol szükséges a jó kondíció, mert nem fordulhatnak vissza, és nincs idő pihenésre, ha valaki bajban van.

Ezt követően a szabadszentkirályi iskolások táncbemutatóját tekinthette meg a közönség. Ennél a műsorszámnál is kiemelték a mozgás fontosságát, valamint a táncot, mely nemcsak egy komplex mozgásforma, hanem egyben szórakoztató tevékenység is. Mondhatni, a táncos úgy jön formába, hogy közben észre sem veszi. 16 óra 30 perctől a legkisebbek vették birtokba a színpadot. A nézők a szabadszentkirályi óvodások előadását láthatták, majd fél 6-tól a település szépkorú lakosai, azaz a Szabadszentkirályi Senior Tánccsoport kápráztatta el a megjelenteket. Az előadás után a tánccsoport tagjai közül néhányan elmondták személyes tapasztalataikat, hogy számukra miben segített a tánc. Többen kiemelték a tánc közösségformáló erejét, az elmagányosodás érzésének csökkenését, a szellemi frissesség megőrzését, valamint a fittebb, jobb közérzetet.

  1. 18:00-19:00 LL Junior fellépése:

18 órától az érdeklődők LL Junior fellépésén szórakozhattak. Az előadó nagy sikert aratott a közönségben dalaival, majd a fellépését követő tanácsokkal, hogy ő például hogyan szorítja be a mozgást, a sportot a sűrű napirendjébe.

  1. 20:00-21:00 Bandika fellépése:

A nap utolsó fellépője Bandika volt, aki előadásával megalapozta a hangulatot a rendezvény záróelemére, a bálra.

  1. 21:00-03:00 Bál Nikolics Rolanddal:

A nap méltó zárása volt a 21 órától kezdődő bál, ahol a falu lakosai, fiatalok és idősek együtt táncoltak, szórakoztak a felcsendülő slágerekre.