Állásinterjúra felkészítő program (CV, motivációs levél és viselkedés etikett) - Szentdénes

Állásinterjúra felkészítő program (CV, motivációs levél és viselkedés etikett) - Szentdénes

A programon az előadók Balatoni Erika és Szabó Bernadett pedagógusok voltak.

  1. 08:30-12:30 Önéletrajz és motivációs levél – előadó: Balaton Erika:

Erika tartott elsőként előadást és bemutatta a megjelenteknek, hogyan kell önéletrajzot és motivációs levelet írni. Elmondta a két típusú dokumentum fontos céljait, milyen adatokat szükséges közölni benne, és hogy milyen információkra kíváncsi a munkáltató. Előre kinyomatott önéletrajzokat és motivációs leveleket hozott a résztvevőknek, elmondta, hogy melyik blokkba milyen információk leírása szükséges, majd koordinálta őket a kitöltésben. Elmondta, hogy az Europass CV mire jó és a motivációs levélben miket kell leírni egy esetleges állas megpályázásánál. Az előadó elmondta, hogy az Europass önéletrajz által tudását, képességeit, végzettségeit könnyedén áttekinthetővé és láthatóvá teheti, illetve végig vették a megjelentekkel személyre szabottan az Europass önéletrajz nyolc fő pontját.

Ezután a motivációs levél kitöltését, megírását gyakorolták. Ehhez is mondott példákat, illetve néhány jól alkalmazható, adaptálható „sablonmondattal” is segítette a kitöltést. Az előadó hangsúlyozta, hogy az álláspályázatok jelentős részében a munkaadó motivációs levelet kér, és a motivációs levél sokkal szubjektívebb műfaj, mint az önéletrajz. A pályázó arra ad választ, milyen indíttatásból pályázta meg az állást, milyen személyes képességekkel tudna hozzájárulni a cég sikeréhez. 

  1. 12:30-14:00 Szünet
  2. 14:00-16:00 Europass CV és online motivációs levél – előadó: Szabó Bernadett

Az előadó a megjelenteknek az Europass CV, és motivációs levelek online kitöltését mutatta meg. Elmagyarázta a kitöltő program működését, ismertette a felületen elérhető szolgáltatásokat. Ez egy nagyon hasznos felület, könnyedén, gyorsan, átlátható és strukturált módon készíthető önéletrajz a segítségével. Mivel egy komplex önéletrajz szerkesztőről van szó, így a bemutatni kíván információs blokkok testre szabhatók. A munkavállalók kiválaszthatják egyedi igényeiknek megfelelő önéletrajz típust és azok fő blokkjait, elkészíthetnek egy nagyon részletes, vagy egy vázlatpontszerű önéletrajzot is. Az előadó felhívta a figyelmet, hogy minden esetben a megpályázni kívánt álláshoz szükséges igazítani az önéletrajzok tartalmát. Ezt követően minden résztvevő kitöltött online egy saját CV-t és egy motivációs levelet. Szabó Bernadett előadó igyekezett minden kérdésre válaszolni. Zárásként az állásinterjú szituációjával is ismerkedtek, gyakorolták a lehetséges helyzeteket. A program során több állásinterjút is „eljátszottak”, ezzel könnyítve a jövőbeli interjúk nehézségeit, s növelve a résztvevők magabiztosságát egy-egy ilyen szituációban. Itt szó volt az állásinterjún való megjelenésről (pl. ruházat, hajviselet, stb.), illetve arról, hogyan kell viselkedni egy állásinterjún. A résztvevők különösen örültek, hogy tájékoztatás kaptak erről, hiszen jó részük halmozottan hátrányos környezetből érkezett.