Az egészség mindenkinek jár - információs napok (Egészséges életmód közösségi szintű megerősésítése) - Szentdénees

  1. 9:00-12:00 Kispályás labdarúgó mérkőzés és főzőverseny:

Reggel 9 órától kezdődtek a programok. Egész délelőtt kispályás labdarúgó mérkőzés volt, melyen összesen 6 csapat vett részt. Nagy öröm volt, hogy nagyon sok csapat eljött és nevezett a bajnokságra. Hivatásos bírók vezényelték le a bajnokságot. A 6 csapat a kispályás labdarúgás szabályai szerint fociztak váltásban, minden csapat játszott mindenkivel. A döntő mérkőzésen nyertes csapat a Szentdénesiek elnevezésű csapat lett, a gólkirály címet pedig Kiss József kapta.

Mindeközben főzőverseny is zajlott, ahol leginkább egészséges alapanyagokból készültek az ételek. Készült többek között csirkéből, pulykából is pörkölt, de a hagyományos helyi recept alapján pincepörkölt sem maradhatott el.

  1. 9:00-15:00 Légvár, arcfestés, ügyességi vetélkedők:

Folyamatos volt a gyerekeknek a légvár az arcfestés és az ügyességi vetélkedők, ezzel is ösztönözni kívántuk őket a mozgásra. Szerettük volna elérni, hogy a gyerekek úgy kedveljék meg a mozgás, hogy azt közben nem kötelező feladatnak érzik, hanem jól érzik magukat, s ennek következtében könnyebben megtalálják a kedvükre való elfoglaltságot. Nagyon sok érdeklődő jelent meg az eseményen. A vetélkedőn különböző korosztályok vettek részt, óvodások, általános iskolások, sőt még felnőttek is. Az ügyességi feladatok között labdahajításban, tollasversenyben, és bicikliversenyben is kipróbálhatták magukat a résztvevők. A győzteseket csokoládéval jutalmazták meg.

  1. 10:15-11:00 Motoros bemutató:

Ezen a programon a motorsport népszerűsítése jelentett célt. A gyerekek és a felnőttek kipróbálhatták, milyen érzés motoron ülni. Természtesen előtte egy felkészítés is lezajlott, ahol magáról a sportról és a biztonságos motorozásról tartott előadást a felelős szakember, és természetesen lehetőség volt kérdésfeltevésre, és beszélgetni a motorsporttal kapcsolatban.

  1. 11:00-12:00 Mentős bemutató:

Ezen az interaktív előadáson az elsősegély nyújtás alapjaival ismerkedhettek meg a résztvevők. Egy bemutatóbabán az újra élesztést is gyakorolhatta mindenki. Illetve a mentősöknek lehetett kérdések feltenni. Legtöbb kérdés arra irányult, hogy ha valaki az utcán rosszul lesz, mit kell tenni. Az egészségügyi szakemberek ismertették az újraélesztés folyamatát, a lépések helyes sorrendjét. Elmondták, hogy először is meg kell győződni arról, hogy a beteg biztonságos helyen van-e, nem érheti-e másik baleset, veszély. Ezt követően meg kell győződni, hogy eszméleténél van-e: szólongatni szükséges, a vállát finoman megrázni, majd a légzést ellenőrizni. Amennyiben nem tapasztalnak légzést, azonnal mentőt kell hívni, és ezzel egyidejűleg meg kell kezdeni az újraélesztést. Elsőként a szájból szükséges eltávolítani az esetlegesen oda nem illő tárgyakat, váladékot. Majd két befúvást kell tenni a szájba vagy orrba, és 30 mellkaskompressziót kell végezni. Mindezt ismételni szükséges egészen addig amíg a keringés helyre nem áll, vagy a mentők meg nem érkeznek a helyszínre. Emellett arról is szó esett, hogy milyen jelek utalnak arra, ha valaki stroke-ot kap.

  1. 11:15-12:00Sport és egészséges életmód – előadó: Szabó Bernadett

Az előadó elmonda, mit nevezünk vércukorszintnek, mik a normális értékei, milyen tényezők befolyásolják, mikor alakul ki cukorbetegség. Ezt követően beszélt a cukorbetegség okairól, tüneteiről, és arról, hogy milyen fajtái vannak. Az egyik leggyakoribb anyagcsere-betegségről beszélhetünk, amelynek komoly egészségkárosító következményei vannak. Az inzulinhatás csökkenéséről vagy teljes hiányáról van szó cukorbetegség esetén. A szakmai meghatározás szerint a cukorbetegség akkor áll fenn, ha az éhgyomorra mért vércukorérték 7,0 mmol/l vagy ennél magasabb, illetve, ha a terheléses cukorvizsgálat során a 2 órával későbbi érték 11,1 mmol/l vagy annál is magasabb.  A cukorbetegség egyik legjellegzetesebb jele az acetonos szagú lehelet, a hányinger, hányás, a szapora légzés, vagy a fokozott folyadékvesztés, a száraz bőr, valamint a fokozott fertőzéshajlam. Szó esett a cukorbetegség kezeléséről, a szövődményekről is. A cukorbetegség kialakulásának okai az I.-es és II.-es típusú cukorbetegség esetén különböznek. Az I-es típus esetén a hasnyálmirigyben pusztulni kezdenek az inzulin-termelő sejtek, amely autoimmun-reakció következménye, s bármely életkorban kialakulhat. A II-es típusú diabétesz esetén az ok a hasi zsír felhalmozódása, amely előidézi az inzulinrezisztenciát. A cukorbetegség kialakulhat terhesség esetén is. Sport témájában hangsúlyozta az előadó, ha valaki rendszeresen sportol, számos betegségtől óvja meg önmagát. Hiszen a mozgással az izmok karbantarthatók, számos kísérlet kimutatta, hogy a sport, a testmozgás csökkenti a stresszt, a szorongást, a testmozgás fokozza a vérkeringést. És talán napjaink egyik legégetőbb problémájára, a túlsúly megelőzésére is a testmozgás az egyik leghatékonyabb ellenszer. Rengeteg kérdést tettek fel az előadónak, legtöbb kérdés a diabetessel volt kapcsolatos.

  1. 12:00-14:00 Közös ebéd és a főzőverseny eredményhirdetése:

A győztes csapat a Kovács csapat lett, akik csirkepaprikást készítettek.

  1. 16:00-17:00 Dankó Szilvi zenés műsora:

Nagyon sokan voltak kíváncsiak a műsorára. A műsor szünetében Dankó Szilvivel az egészséges életmódról lehetett beszélgetni. Elmondta, hogy ő mindig sportol, és hogy igyekszik egészségesen étkezni. Tanácsokat is adott a hozzá fordulóknak.

  1. 17:00-18:00 Bunyós Pityu előadása:

Bunyós Pityut azért hívtak meg, mert az éneklés előtt ökölvívással foglalkozott. Szakmai múltjáról, sikereiről és tapasztalatairól beszélt az előadása szünetében. Illetve népszerűsítette az ökölvívást.

  1. 18:00-19:00 Almási Krisztina műsora

Almási Krisztina nagyon népszerű előadó a környéken. Nagyon közvetlen és köztudomású, hogy egészségesen étkezik, illetve sportól. Így vele is lehetett erről beszélgetni. A fitneszt és a zumbát ajánlotta sportnak. Illetve a hölgyek diétás egészséges recepteket kértek tőle és kaptak is.

  1. 19:00-24:00 Szabadtéri ingyenes bál