Az egészség mindenkinek jár - információs napok (Egészséges életmód közösségi szintű megerősésítése) - Királyegyháza

 Az egészség mindenkinek jár - információs napok (Egészséges életmód közösségi szintű megerősésítése) - Királyegyháza

A rendezvény 10:00 órakor kezdődött. Három egészségügyi pont lett felállítva, ahol különböző tanácsadásokon vehetek részt a rendezvényre látogatók. Védőnői tanácsadás, dietetikus és egészségügyi sátor volt, ahol egy szakképzett ápolónő várta az érdeklődőket.

  1. 10:00-11:00 Egészséges élelmiszerek, gyümölcsök, cukrok – előadó: Doktor Dominika

A dietetikai ponton lehetőség volt gyümölcsökből egészséges joghurtot készíteni. A dietetikus az előadásában a fő hangsúlyt az egészséges nassolni valókra helyezte. Az előadáshoz ennek megfelelően válogattunk össze vitaminban gazdag gyümölcskosarakat, melyeket különböző módon készítettünk el. A repertoárt az érdekesség kedvéért ez alkalommal kiegészítettük pár trópusi gyümölccsel is. Feldaraboltuk a gyümölcsöket, egy nagy tálba helyeztük, melyeket így gyümölcssalátaként lehetett fogyasztani. Majd készítettünk natúr joghurtból gyümölcspoharakat, amelyek elkészítésében lelkes gyermek kezek segédkeztek. Mindenki kedve szerint válogathatta össze a hozzávalókat. Külön öröm volt, hogy olyan gyümölcsöket is mertek megkóstolni a felnőttek és a gyerekek, amiket eddig még nem ettek pl. kivi, áfonya, ananász. A desszertet cukormentes, rostban gazdag keksszel, szeletelt mandulával, dióval, aszalt gyümölcsökkel tovább ízesítettük. Több kérdést is feltettek az érdeklődők a dietetikusnak pl.: Érkezett olyan kérdés, hogy mi a teendő akkor, ha a gyümölcsöket nem eszi meg a kisgyermek? Kérdés volt még, hogy milyen egészséges nassolni való opciókat lehetne otthon kipróbálni? További kérdés volt még, hogy az egészségünk szempontjából mégis miért segítenek, ha inkább ezeket a gyümölcsös alternatívákat használjuk? Itt a szakértő hangsúlyozta, hogy a természetességben van a kulcs. A gyümölcscukor, másnéven fruktóz lassabban szívódik fel, mint a finomított cukor, ezáltal nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. A cukorbetegek is fogyaszthatják, ám nekik ezekkel is óvatosabban kell bánniuk.Vitamin, ásványianyag tartalmuk pedig magukért beszélnek, amelyet jóval nagyobb arányban tartalmaznak, mint a mesterségesen elkészített, finomított cukrokat tartalmazó társaik.

  1. 11:15-12:15 Előadás a higiéniáról és a prevencióról kisgyermekes családok részére – előadó: Bencze Letícia; védőnő

A védőnői Tanácsadáson nagyon sok kisgyermekes anyuka vett részt. A védőnői tanácsadáson a kisgyermekes anyukák különböző kérdéseikkel fordulhattak a szakértőhöz. Különböző témákban keresték fel a védőnőt. Szóba került az anyatejes táplálás fontossága, és annak előnyei a tápszerhez képest, beszélgettek a hozzátáplálásról (mikor, milyen ételeket lehet bevezetni a baba étrendjébe, azokat hogyan javasolt elkészíteni). Többen érdeklődtek a fogápolásról, szájhigiéniáról, valamint a babák fogainak növekedésekor jelentkező panaszok enyhítésének lehetőségeiről (fogíny ecsetelő gélek, fájdalomcsillapító készítmények, homeopátiás szerek használata). Továbbá nevelési kérdésekre is választ kaptak az édesanyák. A gyerekek pszichomotoros fejlődése is fontos téma volt. Minden kisgyermek kapott egy higiéniai csomagot, amely tartalmazott tusfürdőt, kis törölközőt, műanyagjátékot, nedves törlőkendőt, illetve egy kis színezőt is kaptak ajándékba.

  1. 13:00-14:00 Egészséges életmód, vérnyomás, vércukor – előadó: Hollósi Tünde

Az egészségügyi sátorban Hollósi Tünde szakképzett ápoló várta az érdeklődőket 10.00-tól. Előadást tartott, melynek témája az egészséges életmódon belül a vérnyomás és vércukorszint, és azzal kapcsolatban az volt, hogy milyen fontossága van az egészséges életmód kialakításában.

Bővebb tájékoztatást adott az egyéni kérdésekre, a vérnyomással és a vércukorszinttel kapcsolatban. Mi a vérnyomás, mik a normál értékek egyénenként, illetve mik az okok, amik befolyásolják ezeket az értékeket. Sokan kérdezték az ápolót, hogy a magas vérnyomásnak milyen következményei vannak a szervezetre nézve. Ezen kívül sokan kértek tanácsot, hogyan előzzék meg az értékek kórós eltolódását.

A vércukorról is nagyon sokan kérdeztek és kérték Hollósi Tündét, hogy mondja el, hogy mit nevezünk vércukorszintnek, mik a normális értékei, milyen tényezők befolyásolják, mikor alakul ki a cukorbetegség. Mik a cukorbetegség okai, tünetei, milyen fajtái vannak. Szó esett a cukorbetegség kezeléséről, a szövődményekről, illetve az ápoló hangsúlyozta, hogy a prevenció a legfontosabb.

A rendezvény ideje alatt vérnyomás és vércukorszint ellenőrzés volt, és végig személyre szabott életmódbeli tanácsadás.

  1. 15:30-16:30 Tajtiboy együttes fellépése

Az együttes produkciója nagy sikerű volt. Az előadásuk végeztével a VIP sátorban beszélgettek az érdeklődőkkel az egészség fontosságáról, az étkezési szokásokról, illetve a sportról.

  1. 21:00-00:00 Horváth László Flipper műsora

A rendezvény Horváth László Flipper könnyed zenei műsorával zárult, amely különösen jó hangulatot teremtve búcsúztatta el a résztvevőket.